Dostupni linkovi

Na pomolu zataškavanje afere


Zamenik okružnog tužioca i istražni sudija Vojnog odeljenja Okružnog suda saglasili su se sa predlogom branilaca Mileta Dragića da ovaj biznismen iz Zrenjanina, čija je firma za proizvodnju vojne opreme sklopila sporni ugovor o nabavci opreme sa Ministarstvom odbrane SiCG, vredan 176 miliona evra, nakon mesec dana provedenih u pritvoru bude pušten na slobodu. Istovremeno, Vojno odeljenje Okružnog suda donelo je odluku da iz pritvora bude pušten i pukovnik Jovica Vučković koji se tereti za primanje mita. Vladimir Horovic, jedan od Dragićevih advokata, u izjavi za naš program kaže da je očekivao ovakav razvoj situacije i naglašava da je Tužilaštvo ovakvu odluku obrazložilo na sledeći način:

“Da su prestali razlozi saslušanjem ona četiri svedoka koja su se odnosila na navodno davanje mita i navodno primanje mita. To su ona četiri svedoka koja su po mišljenju odbrane mogli biti saslušani znatno ranije.”

Ministar finasija Srbije Mlađan Dinkić, koji je u javnost i izneo pojedinosti ove afere izjavio je da je budžetska inspekcija Vlade Srbije završila kontrolu poslovanja Ministarstva odbrane SiCG i podnela krivične prijave protiv nadležnih osoba, ne želeći da imenuje lica protiv kojih su podnete prijave:

“U ovom trenutku drugi organi utvrđuju da li ima osnova za podnošenje dodatnih krivičnih prijava iz njihove nadležnosti. Još jednom ponavljam, o imenima ne želim da govorim jer je ceo slučaj već isuviše ispolitizovan.”

Istovremeno, prvi zamenik beogradskog okružnog tužioca Mirjana Ilić izjavila je da su krivične prijave podnete protiv ministra odbrane u ostavci Prvoslava Davinića zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom sklapanja ugovora o nabavci vojne opreme, zamenika ministra odbrane generala Miluna Kokanovića, sekretara ministarstva Milane Rakić i kao i pukovnika Jovice Vučkovića i Milovana Andrića.

Puštanje Mileta Dragića i drugih osumnjičenih na slobodu ne znači da će afera automatski biti zataškana, smatra programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić, ali i napominje da se ne radi apsolutno ništa kako bi se ovaj slučaj rasvetlio, što može imati refleksije i u budućnosti:

“Mi nemamo nikakvu garanciju da neki budući ministar odbrane neće potpisati nijedan ugovor za čija plaćanja nisu obezbeđena sredstva. To je ono što me najviše brine povodom ove afere. S druge strane, očigledno je da kada političari izlaze sa spektakularnim izjavama ne mora sve uvek da bude tako kao što se u prvi mah čini i onda dolazi do stišavanja strasti kada ne bude sve onako kako je u prvi mah izgledalo.”

Podsećamo da je pre dve nedelje ministar odbrane u ostavci Prvoslav Davinić pred specijalnim tužiocem dao iskaz, a da su nakon toga advokati njegovog pomoćnika za materijalne resurse generala Milun Kokanovića, koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja, povukli krivičnu prijavu protiv Davinića, uz obrazloženje da je njegov iskaz bio više nego korektan. Evo kako je tada, u izjavi za Radio Slobodna Evropa, branilac generala Kokanovića, advokat Vladimir Petrović, odgovorio na pitanje da li povlačenje krivične prijave protiv Davinića stavlja tačku na čitavu aferu vojna oprema:

“Smatram da će se zaista ovaj ceo posao završiti dekriminalizovanom ocenom i odustajanjem od krivičnog gonjenja protiv svih aktera.

Opasnost od zataškavanja uvek dolazi iz sfere politike, zaključuje s druge strane Nemanja Nenadić i podvlači:

“Afera ne bi bila najverovatnije otvorena uopšte ili ne bi bila otvorena na ovakav način da joj nije prethodio jedan politički sukob. Ukoliko bi došlo do toga da nekakvi politički interesi nalažu da se afera zatvori, do toga će i doći i afera će biti zatvorena. To je nešto što sa dosta velikom verovatnoćom možemo očekivati.”

Naposletku, podsećamo da krivična prijava koju je Okružnom tužiocu podnela Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala i Vojno-bezbednosna agencija tereti Mileta Dragića za davanje mita u iznosu od 38.000 dinara.
XS
SM
MD
LG