Dostupni linkovi

Bezbednosna situacija ipak je stabilna


Komesar Vitrup je ocenio da je bezbednosna situacija na Kosovu stabilna, iako su tokom poslednjih meseci primećene kriminalne delatnosti koje su bile u suprotnosti sa opštom situacijom na Kosovu:

«Ovi kriminalci su uglavnom delovali na zapadnom delu Kosova i da bi učinili situaciji dramatičnom, bili su obučeni u crna odela.“

U jučerašnjoj izjavi za naš program predstavnici međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu su izjavili da su naoružane osobe, koje su pokušavale da zaustavljaju vozila i građane, bile obučene u maskirne uniforme. Komesar Vitrup je rekao danas da se radi o organizovanim grupama:

«Prema načinu njihovog pojavljivanja, znači da su organizovani, inače se ne bi pojavljivali svi u isto vreme i svi obučeni u crno.»

Vitrup ističe kako policija nije imala kontakata sa njima, jer bi ih, kako je rekao, uhapsila. On je dodao da policija ima neke informacije ko mogu biti ta lica, koja, prema rečima Vitrupa, imaju malu ili nikakvu podršku kod lokalnog stanovništva. Komesar je pozvao da se problem ne preuveličava:

«Za mene je važno da se problem ne preuveliča, pošto se radi o malom broju kriminalaca koji neprihvataju put demokratskog ponašanja u jednom demokratskom društvu.“

Komesar Vitrup je istakao značaj očuvanja stabilnosti Kosova, posebno u fazi otvaranja razgovora o statusu Kosova.
XS
SM
MD
LG