Dostupni linkovi

Status Kosova biće definisan iduće godine


Austrijski ambasador pri Ujedinjemi nacijama,Volfgang Petrič, uvjeren je da će se tokom pregovora o konačnom statusu Kosova doći do rješenja koje uvažava interese obje strane. U intervjuu Radiju Slobodna Evropa Petrič je kazao kako se nada da će do kraja 2006. godine biti definisan konačni status Kosova.

O tome kakav će biti format pregovora za koje će, kako se očekuje, naredne sedmice Savjet bezbjednosti dati zeleno svjetlo, austrijski ambasador,Volfgang Petrič, je rekao:

“Mislim da će na djelu biti neka vrsta šatl diplomatije između Beograda i Prištine, ali takođe vjerujem i nadam se da će biti i direktnih razgovora. Kao što znate, Beč je ponudio svoje dobre usluge u smislu da bude neutralno mjesto za sastanke."

Kada je riječ o angažovanju njegove zemlje, Austrije, koja krajem godine preuzima ulogu predsjedavajućeg Evropske unije, ambasador Petrič napominje:

“Mandat predsjedavajućeg Unije traje šest mjeseci, što je dosta kratak rok, ali Vlada je već definisala prioritete, a među suštinskim prioritetima Beča je upravo zapadni Balkan, uključujući pitanje Kosova.”

Ambasador Petrič, angažovan od 1999. do 2002. godine kao specijalni izaslanik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, naglašava da u početnoj fazi pregovora nije mudro govoriti o ishodu. Međunarodni faktori su svjesni da su pozicije Beograda i Prištine udaljene, ali se u isto vrijeme nadaju da su dvije strane spremne da ozbiljno razgovaraju jedna s drugom i sa posrednicima i da imaju smisla za kompromis.

“Perspektiva da će se cijeli region, uključujući Srbiju i Crnu Goru i Kosovo, priključiti Evropskoj uniji, bez obzira na budući status Kosova i Državne zajednice, te da se mladim generacijama omogući da slobodno putuju Evropom su, po mom mišljenju, snažan podsticaj koji će biti prisutan tokom pregovora."

Volfgang Petrič je 1999. godine na pregovorima u Rambujeu bio specijalni izaslanik Evropske unije. Kako iz te perspektive vidi sadašnje stanje u regionu?

“Da je Milošević donio prave odluke u Rambujeu, stanje u cijelom regionu bilo bi bolje. U međuvremenu bi bili očevici većeg angažovanja domaćih snaga u procesu izgradnje države i institucija. Stanje ekonomije bi bilo znatno povoljnije, jer bi strani ulagači imali više povjerenja u sposobnost regiona da mirnim putem rješava sporove. To se, na žalost, nije desilo, pa imamo ratom razorenu privredu i slab interes stranaca. Moramo, međutim, gledati naprijed. Uvjeren sam da će se tokom 2006., vjerovatnije na kraju naredne godine, pojaviti konačno rješenje statusa Kosova, što će osigurati bolje životne perspektive svim ljudima u regionu."
XS
SM
MD
LG