Dostupni linkovi

Potvrđena presretanja vozila i ljudi


Nisu uznemiravajuće izjave u postojanju naoružanih osoba u različitim delovima Kosova, izjavio je u utorak tokom posete Uroševcu, komandant KFOR-a, Giuseppe Valotto.

Valoto je izjavio da aktivnosti nekih osoba ne mogu da dovedu u pitanje bezbednost, jer je ubeđen da 95 odsto građana Kosova stremi miru i razvoju.

“Ne verujem da je ovaj fenomen uznemiravajući. Aktivnosti nekoliko osoba ne može uticati na konačni status jedne zemlje. Verujem da 95 odsto stanovništva su ljudi koji žele mir i red. Perpsektiva i ekonomski razvoj Kosova nije na oružju.”

Komandant KFOR-a ističe kako KFOR dobro zna šta je njegov zadatak I kako će reagovati na bilo koju pretnju. Istovremeno, iz KFOR-a je za Radio Slobodna Evropa potvrđeno da su naoružana lica, obučena u maskirna odela, pokušala da zaustave vozila i građane u regionu Dugađina.

Portparol Multinacionalne brigade Jugozapad pukovnik Sigfrid Yoos je potvrdio u utorak da je istinita informacija da neke grupe kriminalaca deluju u regionu jugozapada:

“Mi imamo informacije da kriminalci deluju u ovoj zoni.»

Domaći mediji su informisali da su naoružane grupe zaustavljale i kontrolisale vozila i građane na putu između Peći i Đakovice. Portparol Yoss ističe da se radi o nezakonitom ponašanju ovih grupa:

«Oni su pokušali da zaustave vozila i građane, čineći ilegalna dela i mi radimo zajedno sa KPS-om i UNMIK policijom na istrazi ovih slučajeva.“

Yoss je rekao da su pripadnici ovih grupa u momemntu kada su zaustavljali vozila bili obučeni u maskirna odela, koja se upotrebljavaju od strane vojnih formacija. Međutim, niko nije potvrdio dali su oni na uniformama imali neki amblem ili znak koji bi pokazivao o kakvoj se formaciji radi.

Predstavnici Kosovske policijske službe i UNMIK policije nisu potvrdili niti demantovali ove informacije. Istovremeno se nezvanično saznaje da je jednim pismom interne prirode radnicima UNMIK-a skrenuta pažnja da se posle 18.00 časova, do 8.00 časova izjutra, ne kreću vozilima UNMIK-a u regionu jugozapada Kosova.

Porparol UNMIK policije Tomas Lee je za naš program izjavio da takve restrikcije ne važe za policiju:

“UNMIK policija nema nikakvu restrikciju kretanja po Kosovu, dok, što se tiče civilnih službenika UNMIK-a, treba da razgovarate sa zvaničnicima UNMIK-a.”

Zvaničnici UNMIK-a nisu hteli ni nezvanično da potvrde restrikcije u kretanju u jednom delu Kosova.
XS
SM
MD
LG