Dostupni linkovi

SARAJEVO


Sulejman Tihić, član Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) iz bošnjačkog naroda i čelnik Stranke demokratske akcije (SDA) oštro je kritikovao odluku visokog međunarodnog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) Pedija Ešdauna (Paddy Ashdown) koji je u petak uveče suspendovao odluku lokalnih vlasti Sarajeva da međunarodni aerodrom tog grada dobije ime po pok. predsedniku Predsedništva BiH Aliji Izetbegoviću.
"Smatramo kako je ovo atak ne samo na ličnost i delo Alije Izetbegovića nego i na sve bosanskohercegovačke patriote koje je Izetbegović vodio u borbi za nezavisnost i odbranu BiH od agresije. ... Njima ni deset godina nakon Dejtona ne smetaju nazivi ulica dati po imenima ratnih zločinaca", rekao je čelnik SDA.
Međunarodni predstavnik je u obrazloženju odluke saopštene u petak uveče objavio da je "to je jedna od najtežih odluka" koju je morao da donese budući da je pok. Izetbegovića "izuzetno cenio" i "smatrao prijateljem", ali i da smatra da je za imenovanje sarajevskog aerodroma po prvom predsedniku Predsedništva samostalne BiH "isuviše rano".
Saopšteno je i to da visoki međunarodni predstavnik "najsnažnije osuđuje" kao "uvredljive, sporne i apsolutno neprikladne" stavove Borislava Paravca, člana Predsedništva BiH iz srpskog naroda koji je u pismu upućenom visokom predstavniku Evropske unije za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Havijeru Solani (Javier) naveo da je pok. Izetbegović odgovoran za zločine počinjene u ratu nad Srbima.
Odluka međunarodnog predstavnika u BiH usledila je nakon što su preimenovanje aerodroma kritikovali ambasadori zemalja-članica Upravnog odbora Veća za implementaciju mira koji su ocenili da bi tom odlukom bio doveden u pitanje proces pomirenja u BiH.
Ime aerodroma je, prema zamisli lokalnih vlasti Sarajevam, trebalo da bude izmenjeno 19. oktobra, na drugu godišnjicu smrti Alije Izetbegovića.
XS
SM
MD
LG