Dostupni linkovi

SARAJEVO


Visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) suspendovao je sinoć odluku lokalnih vlasti Sarajeva da međunarodni aerodrom tog grada dobije ime po pok. predsedniku Predsedništva BiH Aliji Izetbegoviću.
Međunarodni predstavnik je u obrazloženju objavio da je "to je jedna od najtežih odluka" koju je morao da donese budući da je pok. Izetbegovića "izuzetno cenio" i "smatrao prijateljem", ali i da smatra da je "isuviše rano za donošenje ovakvih odluka". Saopšteno je i to da visoki međunarodni predstavnik istovremeno "najsnažnije osuđuje" kao "uvredljive, sporne i apsolutno neprikladne" stavove Borislava Paravca, člana Predsedništva BiH iz srpskog naroda koji je u pismu upućenom visokom predstavniku Evropske unije za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Havijeru Solani (Javier) naveo da je pok. Izetbegović odgovoran za zločine počinjene u ratu nad Srbima.
Odluka međunarodnog predstavnika u BiH usledila je nakon što su preimenovanje aerodroma kritikovali ambasadori zemalja-članica Upravnog odbora Veća za implementaciju mira koji su ocenili da bi tom odlukom bio doveden u pitanje proces pomirenja u BiH.
Odluka o promeni imena aerodroma je prema zamisli lokalnih vlasti Sarajeva trebalo da bude objavljena 19. oktobra, na drugu godišnjicu smrti Alije Izetbegovića.
XS
SM
MD
LG