Dostupni linkovi

Da li je Srbija spremna za početak pregovora?


Iako je izvesno da će pregovori o konačnom statusu Kosova početi veoma brzo, smatram da bismo morali da se držimo preporuka specijalnog izaslanika za procenu standrada na Kosovu Kai Eidea, posebno kada je u pitanju neophodnost povratka izbeglih lica i procesa decentralizacije vlasti, ističe ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković. Istovremeno, kada je reč o najavljenom tajmingu pregovora, Drašković kaže:

"Mislim da je veoma važna preporuka Eidea da ne treba ubrzavati razgovore, da po svaku cenu treba nastojati da ovo što se preporučuje i ispunjenje ostalih standarda bude uslov završetka razgovora, i da se do dogovora dođe kompromisom između Beograda, Prištine, i međunarodne zajednice."

A povodom najave američkog državnog podsekretara Nikolasa Bernsa da će razgovori o status Kosova početi u novembru, predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo u Dušan Proroković ističe da su ovdašnji zvaničnici sada mnogo više okrenuti predstojećoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj bi trebalo da bude utvrđen tačan datum početka pregovora.

"Ja bih ipak sačekao sednicu Saveta bezbednosti. Mi smo trenutno mnogo više posvećeni analizi izveštaja ambasadora Eidea i preporukama koje su date, nego tumačenju raznih izjava koje daju mnogi strani političari i diplomate ovih dana. Savet bezbednosti će propisati, verovatno, pravila igre za budući period, i mi ćemo se prema tim odlukama i usmeravati."

Srpska strana spremna je za početak pregovora o budućem statusu Kosova, smatra analitičar Nenad Vasić, ali i dodaje da je potpuno nejasna pregovaračka platforma sa kojom će srpska strana nastupiti u prvoj fazi pregovora. Vasić zbog toga naglašava da nejasna pregovaračka platforma sa srpske strane može emitovati višestruko lošu poruku.

"Na neki način domaća javnost, naravno, je u najnepovoljnijem položaju zato što ne zna sa čime će i kako izaći srpska strana kada je pregovaračka platforma u pitanju, ali možda najgora politička poruka se šalje međunarodnoj zajednici, kosovskim Albancima, a pre svega kosovskim Srbima i nealbancima na samom Kosovu."

Naposletku, Vasić činjenicu da se od ovdašnjih zvaničnika neretko može čuti da sa otpočinjanjem pregovora o statusu Kosova ne bi trebalo žuriti, tumači kao izvesnu politizaciju i nameru članova državne delegacije Srbije koja će učestvovati u pregovorima da se zabeleže određeni politički poeni.

"Kosovo je jedna velika tema, pre svega za sticanje političkih poena budućih odnosno eventualnih učesnika u pregovaračkom procesu, tako da svi zvaničnici iz Beograda zapravo na samom startu žele da pozicioniraju na neki način sebe. Naravno to je isključivo za unutrašnju upotrebu."
XS
SM
MD
LG