Dostupni linkovi

Potvrđen politički angažman do početka suđenja


Nastaviću da podržavam pozitivne procese na Kosovu, izjavio je bivši premijer i haški optuženik Ramuš Haradinaj nakon razgovora sa predsednikom Kosova Ibrahimom Rugovom. Ovo je prvo pojavljivanje u javnosti Haradinaja nakon odluke Haškog suda da mu dozvoli bavljenje politikom do početka suđenja.

Ramuš Haradinaj, trenutno predsednik Alijanse za budućnost Kosova, izjavio je da će se angažovati za nastavak pozitivnih kretanja:

“Podržavam predsednika u njegovom angažovanju u procesima na Kosovu, to su pozitivni procesi za sve građane i obećao sam da ću nastaviti da podržavam ta pozitivna kretanja.”

Bivši premijer i haški optuženik zvanično je informisao predsednika Kosova o odluci Suda, koju je Rugova pozdravio i istakao da će Haradinaj doprineti procesu nezavisnosti:

“Sud u Hagu je doneo pozitivnu odluku da se Haradinaju omogući angažovanje u političkim aktivnostima. To će doprineti pozitivnim procesima, razvoju i nezavisnosti Kosova.”

Rugova i Haradinaj su lideri dve stranke, Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova, koje čine vladajuću koaliciju. Inače, sve političke partije na Kosovu pozdravile su odluku Sudskog veća Haškog tribunala da se Haradinaju dozvoli bavljenje politikom do početka suđenja. Portparol opozicione Demokratske partije Kosova, Vljora Čitaku kaže da, iako se ne zna tačno kako i koliko se Haradinaj može angažovati, on će doprineti aktuelnim procesima:

“Haradinaj ima šta da ponudi političkoj sceni Kosova i procesu kroz koji ono sada prolazi. Kao energična ličnost on može dinamizovati instiucionalni i poltički život. Istovremeno, nadamo se da će i svi ostali koji se nepravdeno drže u Haškom tribunalu i zatvorima UNMIK-a biti oslobođeni.”

Nezavisni analitičari smatraju kako je odluka Haškog suda više političke prirode, s obzirom da je Ramuš Haradinaj potreban u procesu rešavanja pitanja statusa. Prema rečima analitičara Skeljzena Malicija, sa pravne tačke gledišta, odluka je ispravna, ali se radi i o presedanu:

“Sa jedne strane, to je možda i normalno jer on je samo optužen i nije dokazana krivica i verovatno, iako je presedan, ne znam zašto bi mu bilo zabranjeno da daje izjave, da ima određene političke aktivnosti”.

Istovremeno, Malici kaže da je Tribunal doneo političku odluku, s obzirom da je međunarodnoj zajednici u procesu vođenja pregovora o konačnom statusu potreban Haradinaj:

“Sa druge strane, ja mislim da je ovo više znak politizacije samog Tribuinala. Na neki način, UNMIK-u i stranom faktoru Haradinaj je potreban u ovom trenutku zbog pregovora i zato što su se oni bojali da kosovski pregovarački tim nema dovoljno autoriteta. Možda im treba da unutra bude Haradinaj, naročito ako bolest predsednika Rugove napreduje i onda on neće biti u mogućnosti da se angažuje u pregovorima”.

U međuvremenu, administracija UNMIK-a je saopštila da će, nakon što se sa Haradinajem dogovore modaliteti njegovog delovanja, uskoro doneti odluku o tome u kojoj meri će bivši kosovski premijer moći da učestvuje u političkim procesima. U odluci Haškog tribunala navodi se da se optuženi može pojavljivati u javnosti i angažovati u javnim političkim aktivnostima u meri u kojoj UNMIK proceni da bi bilo važno za pozitivni razvoj političke i bezbednosne situacije na Kosovu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG