Dostupni linkovi

Prvo saradnja sa Hagom, a onda u NATO


Veoma smo razočarani što general Ratko Mladić nije u Hagu i što je Radovan Karadžić još u bekstvu. Ta dva pojedinca stoje na putu napretka Srbije i razvoja odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, NATO, kao i sa Evropom, rekao je američki državni podsekretar za politička pitanja Nikolas Berns, na konferenciji za novinare posle razgovora u Beogradu:

"U tom pogledu smo veoma razočarani da general Ratko Mladić još uvek nije u Hagu i takođe smo razočarani da je Radovan Karadžić i dalje u bekstvu i da nije u Hagu. Ja želim ponovo da prenesem poruku da međunarodna zajednica čvrsto stoji iza stava da ove dve osobe, koje su očigledno počinile ratne zločine, treba da odgovaraju za svoja dela u Hagu."

Američki zvaničnik novinarima je rekao da je Kosovo drugi važan izazov za Srbiju i Crnu Goru. Najavio je da će razgovori o statusu Kosova početi uskoro:

"U ovim pregovorima mi nećemo biti ni na čijoj strani, ali istovremeno znamo da status quo koji postoji na Kosovu ne može da se održi. Postoji, naravno, na stolu trenutno mnogo opcija, ali mi svakako očekujemo da će to biti pošteni i otvoreni razgovori koji će se voditi između Albanaca s Kosova, Srba s Kosova i svakako Vlade u Srbiji."

Berns je rekao da će se na stolu naći sve opcije, uključujući nezavisnost i da nijedna strana u pregovorima neće imati pravo veta. Američki zvaničnik je razgovarao i sa šefom diplomatije Državne zajednice Vukom Draškovićem i premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, koji je, kako se navodi u Vladinom saopštenju, rekao da je neophodno da se u razgovorima pažljivo pristupi iznalaženju rešenja koje bi bilo prihvatljivo za obe strane, naglasivši potrebu poštovanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kojom je garantovan suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i Crne Gore.

Nikolas Berns je u Beogradu razgovarao i sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem. Podsekretar za politička pitanja SAD je rekao da, ukoliko dođe do održavanja referenduma u Crnoj Gori, on mora ispoštovati međunarodne standarde. To treba biti pošten i legitiman proces. Američki zvaničnik je u četvrtak razgovarao i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.
XS
SM
MD
LG