Dostupni linkovi

Predstavnički dom odobrio reformu policije


Sporazum o reformi policije, koji su ranije usvojili entitetski parlamenti, podrazumijeva da će nadležnosti za zakone i finansiranje biti utvrđene na državnom nivou, bez političkog uticaja, a policijska područja na temelju tehničkih kriterija.

Većina poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH mišljenja je da je sporazum rezultat političkog kompromisa i snažnog pritiska međunarodne zajednice, ali jedini put koji zemlju vodi ka Evropi. Poslanik Stranke za BiH Beriz Belkić kaže:

“Mi vidimo da je ovo ipak proces koji vodi ka krajnjem cilju - da BiH dobije policiju sposobnu za borbu protiv svih oblika kriminala, da se policija BiH kreira zakonodavstvom BiH, da se financira iz budžetskih sredstava, depolitizra itd. Naravno, jedna od najvažnijih stvari u svemu je da Evropska komisija ovakav način prihvata kao ispunjenje uslova. Dakle, to je razlog više što se mi opredjeljujemo da podržimo ovaj sporazum.”

Jozo Križanović, iz Socijaldemokratske partije BiH, ističe da je usvajanje sprazuma neophodno za dalji proces reformi, ali da tim reformama ne upravljaju domaće vlasti:

“Radi se ovdje o sporazumu koji, po mom mišljenju, ima jači karakter od međudržavnog. U njemu se ne smije ništa intervenirati, o njemu se ne smije raspravljati, u njemu se ne smije ništa dopunjavati itd. I nije mi jasno ko se s kim sporazumijeva i šta se danas ovaj zastupnički dom sporazumijeva, s kime se sporazumijeva. Ovdje se radi o tri ključna principa na kojima treba izvesti reformu policije. Pa, mi smo se o tim principima deklarativno opredijelili dosad sto puta. Mi ovim sporazumom prihvatamo da ćemo reformu policije završiti tek 2010. Upravljamo li mi išta, imamo li mi ikakvu dosljednu politiku? I što je izgubljeno godinu i nešto dana, godinu i po dana, kad se i rad Martensove komisije odvijao jedino na ova tri principa? I šta sad ovaj rikverc znači?”

Protiv sporazuma glasao je Petar Kunić iz PDP-a jer se, kako kaže, stvara mogućnost ukidanja MUP-a RS:

“Ja sam bio protiv ovog sporazuma iz razloga što se prenosi vrlo značajna funkcija sa RS-a na zajedničke institucije. Dakle, to je nadležnost, odnosno legislativa policije i, naravno, budžetiranje. Iz tih razloga ja sam glasao protiv ovoga, jer ovaj sporazum otvara mogućnost gubljenja Ministarstva unutrašnjih poslova.”

Predstavnički dom nije usvojio zaključak, koji je predlagao Klub poslanika HDZ - Demokršćani, da se u daljem toku reforme nadležnosti kantonalnih i federalnog ministarstva unutrašnjih poslova izjedanače sa MUP-om RS.

Delegacija Evropske komisije pozdravila je odluku Predstavničkog doma o prihvatanju sporazuma o restruktuiranju policije, te naglasila da očekuje njegovo usvajanje i u Domu naroda.
XS
SM
MD
LG