Dostupni linkovi

SAD neće odlučivati o statusu Kosova


SAD smatraju kako je vreme da razgovori o statusu Kosova počnu. Nadamo se da će se to desiti u narednih 30 dana, izjavio je u Prištini državni podsekretar SAD za politička pitanja Nikolas Berns. Američki diplomata je ocenio kako sadašnje stanje nije održivo, te da se građanima Kosova mora pružiti prilika da odlučuju o svojoj budućnosti:

“Nadamo se da će uskoro, u narednih trideset dana, razgovori početi. Države i narodi će razgovarati o najboljem putu napred. Šest i po godina od završetka rata narod Kosova ima pravo da zna da će se sadašnje stanje promeniti, da će se nešto bolje desiti, da će imati veću slobodu i odgovornost.”

Prema jegovim rečima, na pregovaračkom stolu se nalazi više opcija, a SAD neće favorizovati resenja niti odlučiti o statusu:

“Kao što je rekao generalni sekretar UN-a, nezavisnost je na stolu, ali ima i drugih opcija. O tome treba da razgovaraju albanski političari, lideri kosovskih Srba i vlada u Beogradu, uz prisustvo Ujedinjenih nacija. Oni treba da saslušaju jedni druge i pokušaju da pronađu zajedničku budućnost bez nasilja, u kojoj će se poštovati prava manjina, posebno srpske zajednice.”

Američki podsekretar je pozvao albanske lidere da se ujedine i jedinstveno nastupe na pregovorima:

“Ako ostanete zajedno i pregovarate na osnovu zajedničke strategije bićete uspešni i moći ćete jednoglasno da razgovarate sa vladom u Beogardu, a u suprotnom, biće problema i teskoća.”

Berns je istovremeno naglasio važnost da i kosovski Srbi učestvuju u pregovorima:

“Ne znam dali će oni biti deo albanske delegacije sa Kosova, odvojeni ili sa Beogradom. O tome će oni odlučiti, ali kosovski Srbi imaju pravo da kažu šta žele u ovim pregovorima.”

Američki podsekretar je pozvao sve strane da doprinesu da tokom pregovora ne dođe do tenzija i nasilja. On je upozorio da će, u slučaju potrebe, 18.000 vojnika KFOR-a biti spremno da deluje:

“Molimo sve strane da u pregovorima ne koriste zastrašivanja ili nasilje. Svi znamo šta se desilo u martu 2004. i takvom ponašanju nema mesta za vreme pregovora. NATO je spreman da zaštiti nedužne ljude i garantuje mir, ali nadamo se da će to biti miran period.”
XS
SM
MD
LG