Dostupni linkovi

SAD ostaju dugoročno u Afganistanu


Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je danas u Kabulu kako njezin drugi posjet Afganistanu dolazi u vrijeme obnovljenih nada u budućnost te zemlje:

"Afganistan postaje uzor i drugim zemljama u svijetu koje žele uspostaviti demokraciju. Na slobodnim izborima po prvi put je izabran predsjednik države, a potom su održani i parlamentarni izbori. Oba događaja postavili su temelje za uspostavu snažnog i demokratskog Afganistana."

Državna tajnica, nakon sastanka s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem, kazala je još:

“Razgovarali smo o regionalnoj vaznosti Afganistana koji je ranije bio spona za sve zemlje ovog područja, te o obonovi međusobnh veza. Razgovarali smo također i o izazovima, prije svih - proizvodnji narkotika u Afganistanu, te o naporima koji se ulažu kako bi se ona obustavila. Sjedinjene Države i naš najveći partner, Velika Britanija, uključeni su u te aktivnosti i dodatno ćemo se angažirati."

Državna je tajnica također potvrdila namjeru Sjedinjenih Država da održavaju dugoročne odnose s Afganistanom i vlastima u Kabulu pruže svu neophodnu pomoć:

"Afganistanski narod u Sjedinjenim Drzavama ima dugoročnog partnera. Nećemo tek tako otići, kao što smo to činili u prošlosti. Bila je to pogreška. Rekla sam predsjedniku Karzaiju da može računati na nastavak našeg prijateljstva i partnerstva, i općenito odnosa koji će, kroz sigurnosnu i suradnju u borbi za mir, osigurati dugoročnu stabilnost ove regije."

Nekoliko sati prije njezinog dolaska u Kabul, dvije su rakete eksplodirale ispred rezidencije kanadskog ambasadora i jedine vladine zgrade. Nitko još nije preuzeo odgovornost za ove napade u kojima je ranjena jedna osoba.

Nakon Afganistana američka državna tajnica otputovala je u susjedni Pakistan, kako bi s najvisim dužnosnicima vlade u Islamabadu razgovarala o pomoći što je Sjedinjene Države mogu pružiti nastradalima od potresa koji je u subotu pogodio ovu zemlju.
XS
SM
MD
LG