Dostupni linkovi

Povratak „nazor“


Mnoge su kuće u Gornjem Vukšiću bez krova, a i one koje su obnovljene - bez znakova života. Nijedan od tri sina Nedeljka Tikvića ne živi u Vukšiću. U svoju obnovljenu kuću najstariji rijetko navrati. Drugome se, uz pomoć vlasti Distrikta, kuća upravo obnavlja, ali Nedeljko kaže kako je sve to nekako nazor jer, kao i većina, i njegovi sinovi u Njemačkoj i Hrvatskoj namjeravaju raditi do penzije:

“Dojdu, dojdu, odu. Budu deset dana, petn’est dana. Malo mi daju para, malo me omiluju i poljube se i opet odoše.”

Avram Klarić je, sa suprugom i sinom, svojim novcem obnovio kuću, pa tek potom tražio pomoć i, kako kaže, dobio odgovor da je njegova kuća obnovljena. Devet godina traži i odgovor na pitanje ko će mu nadoknaditi nanesenu štetu, ali uzalud, pa kaže kako je možda i to razlog slabog povratka:

“Eto kuća praznih. Pogledajte. Nabavili sebi kuću u Hrvatskoj, preko Save tamo i sada neće da se vraćaju. Djecu imaju, djeca idu tamo u školu. Ovdje je, da izvinite, neka zajebancija sa tim školama. Srbi neće sa Hrvatima, Hrvati neće... Šta je, kako je, ne znam ni ja.”

Avramov sin Slobodan prijeratni je vlasnik pilane, koji nije čekao donatore, već je nakon sanacije kuće krenuo starim putem. Privatnoj deminerskoj agenciji platio je 20 hiljada maraka da deminiraju okućnicu i građevinske placeve, a potom krenuo u gradnju tovilišta i koka nosilja, gdje namjerava zaposliti desetak radnika:

“Ljudi uvijek kažu: ’Što bih se vraćao tamo kad nema novaca? Što bih došao dole, što bih doveo svoju djecu?’ Tako da tu djeca rastu, koja, u suštini, nemaju nikake sigurnosti ovdje.”

Uz nezaposlenost, kao najveći problem mještani Gornjeg Vukšića kod Brčkog navode minska polja, zbog čega su oranice u korovu, a šume nepristupačne. U aprilu ove godine jedan je mještanin poginuo, dok je Iliju Marića, kako sam kaže, spasila sudbina - s traktorskom prikolicom nagazio je na minu, ostao živ, a vlastima se obratio za pomoć:

“Nisam baš radi ni primljen, a kamo li da mi šta dadnu. Dobro si, kaže, proš’o, haj ti, kaže, dobro si proš’o.”

Slika sela Gornji Vukšić kod Brčkog, naseljenog Hrvatima, slika je cijele Posavine, koja, kako sami kažu, lagano odumire - svejedno je li riječ o Federaciji, RS-u ili Brčko Distriktu.
XS
SM
MD
LG