Dostupni linkovi

Razrešena sudbina više od 200 nestalih


Od juna meseca poslednjeg sastanka radne grupe razrešene su sudbine 216 nestalih osoba i njihovi posmrtni ostaci su predati rodbini. Istovremeno registrovano je 57 novih slučajeva, preneo je ovo presedavajući Radnom grupom za nestale osobe Fransoa Štam:

“Dakle, napredak je postignut, ali neću kriti od vas svoju zabrinutost koja sledi iz toga što je taj napredak postignut samo u oblasti forenzike, odnosno ekshumacije i indetifikacije.”

Potrebne su nam sveže informacije o masovnim grobnicama. Ne kažem da one postoje, ali je evidentno da postoji još 2.500 nestalih, istakao je Štam, koji je i šef Delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta za jugoističnu Evropu. Pitanje nestalih je možda najteže pitanje ukupnih srpsko-albanskih odnosa, konstatovao je ovo vođa srpske delegacije Veljko Odalović:

“Mi nismo našli nikog živog. Slučajevi koji su razrešeni su slučajevi gde su pronađena tela, izvršena indetifikacija i predata porodicama. Ono što je jedno moje lično neslaganja, to je neslaganje sa odnosom Tužilaštva Haškog tribunala prema ovoj našoj muci.”

Predstavnik delegacije Kosova Ragip Ezekoli izrazio je nadu da će zakonski organi u Srbiji uticati na ubrzanje procesa pronalaženja i indetifikacija nestalih:

“Ja se mnogo nadam da će zakonski organi u Srbiji da ubrzaju svoje procese, takođe da ovaj bol za porodice bude što kraći.”

Naredni sastanak Radne grupe za rasvetljavanje sudbine nestalih na Kosovu biće održan 7. decembra u Prištini.
XS
SM
MD
LG