Dostupni linkovi

Kosovo ulazi u fazu rešavanja statusa


Kosovo je ušlo u završnu fazu rešavanja političkog statusa, izjavili su međunarodni i kosovski zvaničnici povodom najave generalnog sekretara UN da će preporučiti početak pregovora. Istovremeno, na prvom sastanku pregovaračkog tima predsednik Kosova Ibrahim Rugova je izjavio da je nezavisnost optimalno rešenje za status Kosova.

Počinje završna faza rešavanja budućeg statusa Kosova. To su u Prištini izjavili čelnici međunarodnih i kosovskih institucija, nakon najave generalnog sekretara UN Kofi Anana da će najverovatnije preporučiti početak pregovora o budućem statusu. Civilni administrator za Kosovo Soren Jesen Petersen je izjavio kako je siguran da će Kofi Anan odlučiti o početku pregovora o budućem statusu Kosova:

“Ulazimo u fazu razgovora o statusu Kosova i sada će uloga Evropske unije i Saveta bezbednosti UN biti ključna. Siguran sam da će generalni sekretar UN preporučiti početak procesa definisanja političkog statusa Kosova.”

Šef UNMIKa se pre odlaska u Beograd sastao sa premijerom Kosova Bajramom Kosumijem. Kosumi je ocenio da Kosovo ulazi u novu fazu:

“Vlada Kosova je spremna da sa međunarodnom zajednicom razgovara o izgradnji države Kosova, a sa Beogradom se može razgovarati o rešavanju problema kao što su položaj srpske manjine i kulturno nasleđe.”

S druge strane, Oliver Ivanovic, nosilac ”Srpske liste za Kosovo i Metohiju”, ocenio je da razgovori o statusu neće doneti ništa dobro jer nijedna strana nije spremna na kompromis:

”Odustajanje od osnovnih pozicija nije moguće, a u takvim uslovima se ne može naći rešenje koje je zadovoljavajuve za sve. Ja se nadam da neće biti nametnuto rešenje nego će rešenje ipak morati da bude doneto kad – tad, ali na osnovu nekakvog zajedničkog dogovora ili kompromisa”.

U međuvremenu, pregovarački tim Kosova saopštio je da je nezavisnost politička platforma za razgovore o konačnom statusu. Predsednik Ibrahim Rugova je u svojoj rezidenciji okupio sve članove kosovske delegacije, u kojoj su pored njega još i predsednik Parlamenta Nedžat Dači, premijer Bajram Kosumi, kao i lideri opozicionih partija Hasim Tači i Veton Suroi. Učesnici sastanka su bili jedinstveni u stavu da se o nezavisnosti neće pregovarati.

Insistiramo na direktnom priznanju nezavisnosti Kosova, rekao je Rugova:

“Za Kosovo je kompromis nezavisnost, to je kompromis i optimum svih Albanaca u regionu. Nismo tražili ujedinjenje sa Albanijom, što bi izazvalo probleme, dakle nezavisno Kosovo bi smirilo ovaj deo Evrope i sveta.“

Predsednik Demokratske partije Hašim Tači je svoje učešće na sastanku pregovaračke grupe ocenio kao izraz dobre volje i želje da se očuva jedinstvo. Poslanici Demokratske partije su apstinirali prilikom glasanja o sastavu delegacije u Skupštini Kosova:

”Kao što smo danas zajedno, želeo bih da tako bude i sledeće nedelje u Parlamentu, kako bismo potvrdili rezoluciju o nezavisnosti koja će biti najbolja politička platforma za pregovore.”

Inače, Skupština će na sednici do kraja sledeće nedelje usvojiti zajednički tekst rezolucije o nezavisnosti i suverenosti Kosova, nakon što taj zahtev opozicione Demokratske partije prođe redovnu parlamentarnu proceduru.

Delegaciji Prištine u narednom periodu predstoji rad na pripremama za početak razgovora. Petersen je najavio da će Kofi Anan u petak predstavnicima zemalja članica Saveta bezbednosti predati izvestaj ambasadora Kai Eidea, u kojem je pisano koliko je Kosovo postiglo u procesu ispunjenja demokratskih standarda. Očekuje se da će Savet bezbednosti na sednici 24. oktobra odlučiti dali će početi proces rešavanja statusa Kosova.

*****

Najava Generalnog sekretara UN Kofija Anana da će najverovatnije preporučiti početak pregovora o budućem statusu Kosova u Beogradu nije dočekana sa iznenađenjem. Zvaničnici kažu da je takva odluka najavljivana već mesecima i da je sada neophodno obrazovati jedinstven pregovarački tim.

Za jedinstvenu srpsku delegaciju u predstojećim pregovorima o budućem statusu Kosova zalažu se i predstavnici zvaničnog Beograda i većina predstavnika kosovskim Srba. Šef Koordinacionog centra Sanda Rašković-Ivić kaže da teško vreme traje i iziskuje slogu i konstruktivnost.

“Stav većine jeste da pregovarački tim treba bude jedno telo sastavljeno od relevantnih predstavnika Srba sa Kosova i relevantnih predstavnika Srba iz Beograda. Mnogo je to važno da nastupamo jedinstveno jer samim tim pokazujemo da su Kosovo i Metohija deo naše teritorije s kojom ne želimo da trgujemo. Imamo 1244 koja nam garantuje državni suverenitet i mi smo vrlo spremni za kompromise, ali za nas zaista ni podela Kosova ni nezavisnosnost Kosova bilo kakva uslovna ili bezuslovna ne dolazi u obzir.”

Manevarski prostor Vlade Srbije nakon odluke generalnog sekratara Ujedinjenih nacija nije veliki, smatra Vladeta Janković, savetnika za spoljnu politiku premijera Vojislava Koštunice.

“Ali mi je stalo da kažem da ovo nije neočekivano, da su svi znaci ukazivali da će ti pregovori početi do kraje ove ili početkom iduće godine, u pitanju je mesec dana na ovu ili onu stranu. Prema tome, tu nema nikakvih dramatičnih promena pri čemu vas podsećam da Vlada Srbije nije jedini činilac koji u tim pregovorima treba da odlučuje. Pre svega jedna strategija pregovaračka se ne iznosi u javnost i o njoj se ne raspravlja po sredstvima informisanja. To je, nešto što je ipak, neću reći poverljiva stvar, ali je sasvim nešto o čemu se i odlučuje u hodu u zavisnosti od okolnosti.”

Da li će srpska strana uspeti da formira jedinstven tim. Aleksandar Vučić, generalani sekratar Srpske radikalne stranke, kaže da je polazni uslova za to poštovanje opštih akata koje je povodom Kosova usvojila Narodna skupština Republike Srbije.

“Za nas je jedna stvar od ključnog značaja to je da Kosovo i Metohija budu sastavni deo Republike Srbije i državne zajednice Srbija i Crna Gora. Sva ostala pitanja mogu da budu otvorena, o čemu uostalom treba da se dogovaramo. I, prosto, naša delegacija treba da zastupa interese svih građana Srbije, države Srbije, podrazumeva se i građana Kosova i Metehoje. O očekujem da će i delegacija biti sastavljena na takav način da predstavljaju interese države Srbije, ali se plašim da ponašanje, pre svega predsednika republike valjda zbog unutar stranačkih razmirica i unutar stranačkih problema, pokušaj širenja sukoba sa onima koji su im politički oponenti, neće biti dobra poruka za svet i za Evropu, ali u svakom slučaju mi ćemo uraditi sve da sačuvamo Kosovo i Metohiju unutar naše teritorije, naravno u skladu sa ustavom ove zemlje i u skladu sa međunarodno-pravnim propisima.”

Ishod pregovoračkom procesa za sada se ne može nazreti ali to ne znači da su za buduće razgovore vezane sve same nepoznanice, smatra politički analitičar Nenad Vasić.

“Ono što se može sigurno predvideti jeste to da će direktno pregovarati Beograd i Priština, a da će taj ishod pregovaračkog procesa zavisiti od umeća i uspešnosti predstavnika koji će učestvovati u pregovaračkom procesu, a njihov kvalitet pregovaračkih platformi, ali ono što je isto tako važno da se kaže to je da u prvoj fazi sigurno neće doći do uplitanja predstavnika međunarodne zajednice, već će to biti slobodan ničim neometan pregovarački proces zvaničnog Beograda i zvanične Prištine.”
XS
SM
MD
LG