Dostupni linkovi

Epilog prihvatanja reforme policije


Sporazum o restruktuiranju policijskih struktura, koji je sinoć usvojila Narodna skupština RS, otvara mogućnost nastavka puta Bosne i Hercegovine prema evropskim integracijama. Jasna je to poruka koja je danas stigla iz kabineta Visokog predstavnika Pedija Ešdauna. Portparol OHR-a Ljiljana Radetić:

“Svojim glasanjem jučer, Narodna skupština RS podržala je tri principa Evropske komisije o policijskoj reformi i Evropska komisija je potvrdila da su time zadovoljeni uslovi koji će Evropskoj komisiji omogućiti da preporuči otvaranje pregovora o procesu stabilizacije i pridruživanja ove godine - naravno, ukoliko i drugi parlamenti u BiH usvoje tri principa Evropske komisije za reformu policije.”

U saopštenju iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu pozdravljena je odluka Narodne skupštine.

“Parlament Federacije BiH i Parlamentarna skupština BiH moraju sada preduzeti sljedeće korake, a mi podstičemo sve stranke da blisko sarađuju, kako bi se ovo pitanje završilo uspješno, brzo i u skladu sa zahtjevima Evropske komisije”, kaže se u saopštenju američke ambasade.

Politički analitičar Tanja Topić:

“Mislim da je ovo svakako otvoren put, prije svega za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ali ono što je još značajnije, mislim da bi se trebao otpočeti proces razgradnje institucije Visokog predstavnika u BiH, što je također naglašeno u pregovorima o reformi policije, tako da bi BiH mogla dobiti kancelariju specijalnog izaslanika za Evropsku uniju, što bi zapravo i značilo jednu vrstu iskoraka od onog nezvaničnog međunarodnog protektorata ka možda nekoj malo, malo stabilnijoj unutrašnjoj demokratizaciji.”

U sporazumu, usvojenom na prijedlog predsjednika RS Dragana Čavića, jasno je navedeno da će sve nadležnosti za zakone i pitanja budžeta koja se tiču policije biti utvrđene na državnom nivou. Neće biti političkog uplitanja u rad policije, a funkcionalna lokalna policijska područja moraju biti utvrđena na temelju tehničkih kriterija, gdje bi operativna komanda ostala na lokalnom nivou. Predviđeno je da implementacija sporazuma traje pet godina pod rukovodstvom direkcije za sprovođenje reforme policije. Šef Poslaničkog kluba SDA, Tarik Sadović:

“U ovom sporazumu su uočljive nedorečenosti, kontardiktornosti, nedosljednosti i dvosmislene formulacije i stavovi. Ko garantuje da će se ovi rokovi koji su u sporazumu navedeni poštovati? Da li ostaje, dakle, policija RS ili dobivamo jedinstvenu policijsku strukturu?”

Predsjednik RS Dragan Čavić:

“Pitanja koja nisu danas riješena, moraće biti riješena u konačnom ishodu. A to znači da do tada treba biti u radu direkcije potpuno ubjedljiv, argumentovan, doći do rješenja koja mogu da egzistiraju i koja uopšte ne moraju da ugroze postojanje policije RS-a i otvaraju priče oko prelaska policijskih regija preko granica.”

Ljiljana Radetić:

“U roku od pet godina BiH će imati jedinstvenu, integrisanu policiju na državnom nivou i lokalna policijska područja koja će prelaziti međuentitetsku liniju razgraničenja u ograničenim područjima, tamo gdje je to tehnički neophodno.”

U sjeni usvajanja sporazuma bio je i sukob između predsjednika Čavića i Vlade RS, na čelu sa Perom Bukejlovićem. Vlada do samog zasjedanja Narodne skupštine nije bila ni upoznata sa sporazumom, a odbijeni su i svi vladini amandmani. Premijer Bukejlović nije krio svoje nezadovoljstvo sporazumom i ocijenio je da taj akt bez prihvaćenih vladinih prijedloga krije opasnosti da policija RS bude ukinuta:

“Mislim da ne treba na takav način da donosimo zakonska rješenja, a pogotovo ne ovakve sporazume, jer nema ništa od toga ako nismo zadovoljili interese sva tri naroda.”

Ostaje činjenica da su vlasti RS prihvatile evropske principe u reformi policije u posljednjem trenutku prije današnjeg zasjedanja Savjeta za implementaciju mira.
XS
SM
MD
LG