Dostupni linkovi

EU i Rusija o budućim odnosima


Evropska unija razmatra nacrt sporazuma o budućim odnosima s Rusijom koji će odraziti promijenjene okolnosti u svijetu i omogućiti dodatno jačanje suradnje evropske dvadesetpetorice i vlade u Moskvi, izjavio je danas u Londonu predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, nakon razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i britanskim premijerom Tonyem Blairom:

"Planiramo uspostaviti novi institucionalni okvir buduće suradnje između Evropske unije i Rusije kojim će se ojačati zajednički napori u borbi protiv terorizma i za osiguravanje izvora energije."

Postojeći sporazum Evropske unije i Rusije o partnerstvu i suradnji istječe 2007. godine i morat će biti dopunjen, a njegov tekst usvojen u svih 25 država Unije, za razliku od prethodnog, koji je potvrdilo tadašnjih 15 članica.

Rusija je spremna za potisivanje takvog sporazuma i za jačanje suradnje s Evropskom unijom u više oblasti, potvrdio je ruski predsjednik Putin:

"Današnji je sastanak potvrdio daljnje jačanje kvalitete i sadržaja našeg partnerstva. Uvjereni smo da će ta suradnja i dalje biti uspješna i dogovorili smo se naknadno odrediti datum novog samita Evropska unija-Rusija. No, koliko mogu shvatiti, moje kolege vjeruju da bi se takav skup mogao održati u proljeće iduće godine."

Domaćin današnjeg sastanaka, britanski premijer Tony Blair, čija zemlja predsjeda Evropskom unijom, ponovio je važnost partnerskih odnosa s Rusijom.

"Danas mi je ponovo postalo jasno koliko je nama i našim evropskim partnerima i kolegama važan ekonomski i sigurnosni aspekt suradnje s Rusijom. Zajednički rad i suradnja u suzbijanju organiziranog kriminala i terorizma, od ogromne je važnosti, kako za Rusiju, tako i za naš vlastiti mir i sigurnost u Evropi. Zato ćemo tu suradnju podici na novi i viši nivo. Također smo kazali predsjedniku Putinu da želimo osigurati snabdijevanje Evrope energijom i kako je i u toj oblasti suradnja s Rusijom u našem zajedničkom interesu."
XS
SM
MD
LG