Dostupni linkovi

Rasvetliti slučaj “Mačkatica”


Na sastanku Radne grupe za nestala lica, koji će se održati 6. oktobra u Beogradu, delegacija Kosova će od srpske strane zahtevati ubrzanje procesa pružanja informacija o osobama koje se vode kao nestale, određivanje lokacija mogućih masovnih grobnica i ubrzanju procesa identifikacije tela.

Biće zatraženo da se rasvetli slučaj fabrike “Mačkatica”, kod Surdulice u Srbiji, jer se sumnja da su u njoj spaljena tela ubijenih Albanaca. Naser Rugova, savetnik premijera Kosova:

“Imamo informacije da su u Mačkatici spaljena tela ubijenih Albanaca. Radna grupa Vlade Kosova zatražila je od vlade Srbije da zvanično odgovori na ovu informaciju.”

Rugova ističe kako zvaničnici Haškog suda vode istragu na toj lokaciji. Rugova je izrazio i nadu da će tela ubijenih Albanaca, pronađenih u masovnim grobnicama u Srbiji, biti vraćena na Kosovo do kraja godine. Procenjuje se da se još oko 130 tela Albanaca nalazi u grobnicama u Srbiji, a da broj nestalih lica na Kosovu iznosi oko 2. 600.

Uoči beogradskog sastanka, kosovski predstavnici porodica nestalih lica razgovarali su sa šefom UNMIK-a Sorenom Jesenom Petersenom. Rugova kaže kako se od međunarodne zajednice očekuje da izvrši pritisak s ciljem da se čitav proces rasvetljavanja sudbine nestalih ubrza:

“Izrazili smo našu zabrinutost zbog usporenog procesa i zatražili smo da se izvrši pritisak na vlasti u Beogradu kako bi se pitanje nestalih rešilo.”

Radna grupa za rasvetljavanje sudbine nestalih Albanaca i Srba treba da nastavi razgovore. Sve strane zahtevaju da se što hitnije učini napredak, te da vlasti urade sve što je u njihovoj moći da ovo pitanje reše.
XS
SM
MD
LG