Dostupni linkovi

RS prihvatila evropske principe reforme policije


U Sporazumu stoji da sve nadležnosti za zakone i pitanja budžeta koja se tiču policije moraju biti utvrđene na državnom nivou, kao i da nema političkog uplitanja u operativni rad policije. Funkcionalna lokalna policijska područja moraju biti utvrđena na temelju tehničkih kriterijuma, gdje bi operativna komanda ostala na lokalnom nivou.

Predsjednik RS Dragan Čavić, istakao je da je njegov prijedlog predstavljao kompromisno rješenje koje bi Bosni i Hercegovini moglo otvoriti vrata Evrope:

“Ovaj moj pokušaj smatrajte u najboljoj namjeri traženje kompromisnog rješenja za sve strane u BiH prije sjednice političkih direktora Upravnog obora Savjeta za implementaciju mira, koja će se održati 7. oktobra, sa krajnjim ciljem da se do kraja ove godine ipak otvori proces pregovaranja s Evropskom unijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Usvajanje ovog sporazuma staviće RS u aktivnu i prespektivnu poziciju u narednom vremenu i eliminisati uzroke moguće opasnosti koji mogu slijediti do kraja ove godine.”

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Šefket Hafizović ocijenio je Čavićev prijedlog o reformi policije nešto boljim od dosadašnjih. On je dodao da u prijedlogu nije dovoljno pojašnjeno operativno organizovanje policije i regija:

“Ali, ako se uzmu u obzir tri evropska principa i najnoviji, ponuđeni prijedlog, onda ima momenata gdje jedan drugog isključuju. Dakle, nedvosmisleno je da ovaj prijedlog daje budžet i zakonodavstvo isključivo na nivo BiH, jedino je ovaj malo jasno i do kraja nedefinisan.”

Predsjednik RS predložio je da izvršne vlasti u BiH formiraju direkciju za provođenje restruktuiranja policije, koju bi činili eksperti, a čiji zadatak bi bila izrada prijedloga plana za implementaciju reforme policijskih struktura. Period implementacije reforme policije, koji bi trajao pet godina, podržala bi entitetska i kantonalna ministarstva.
XS
SM
MD
LG