Dostupni linkovi

Indonezija ponovo na udaru terorista


Napadi na dva restorana u selu Džimbaran i na kafić u gradu Kuta na jugu Balija, turističkog bisera Indonezije su ozbiljan udarac predsjedniku Susilu Judhojonu. Ovaj bivši general došao je prije godinu dana na vlast kao prvi predsjednik Indonezije izabran na direktnim izborima. Obećao je da će poboljšati bezbjednost, zaustaviti korupciju i najveću ekonomiju u jugoistocnoj Aziji učiniti privlačnom za strane investitore. Prilikom obilaska lokacija na kojima su se desili najnoviji teroristički napadi, Judhojono je u nedelju upozorio da teroristi još uvijek traže takozvane meke mete:

“U naporima na državnom planu učinićemo više u borbi protiv terorizma. Nastavićemo da analiziramo naše napore kako bismo se uvjerili da su usmjereni na odbranu, borbu pritiv terorizma, te odvraćanje. Odlučni smo da se suprotstavimo terorizmu u Indoneziji na osnovu efikasne globalne, regionalne i lokalne saradnje.”

Vlasti u Džakarti nisu za sada okrivile militantnu organizaciju Džema Islamija za najnovije napade, iako eksperti upozoravaju da akcije nose sva obilježja grupe odgovorne za terorističke udare u kojima je na Baliju 2002 godine ubijeno više od 200 osoba, uglavnom zapadnih turista. Šef policije na ostrvu, general Mangku Pastika, smatra preuranjenim da se najnoviji napadi povezuju sa akcijama terorista u kojima su 2002. godine mete bili disko klubovi na Baliju, Hotel Meriot u Džakarti 2003. i australijska Ambasada u ovom gradu 2004. godine. Govoreći o dosadašnjim rezultatima istrage Pastika je izjavio:

“Grupa se sastojala od jednog bombaša u Kuti i dvojice u Džimbaranu. Čvrsto vjerujem da su i druga lica umiješana u planiranje i pripreme eksploziva i njih moramo goniti.”

Pastika je pokazao novinarima fotografije na kojima su glave trojice muškaraca za koje se vjeruje da su nosili na tijelima ekploziv koji su aktivirali u subotnjim koordinisanim napadima. Fotosi bi, kako smatraju istražioci, mogli pomoći u otkrivanju identiteta napadača i njihovih pomagača. Razuđenost i brojnost ekstremističkih grupa koje operišu u indonežanskom arhipelagu čine posao policije i vojske veoma složenim. Nekadašnji komandant američkih snaga u Aziji admiral Tomas Fargo naglašava da je Indonezija ključno područje u borbi protiv terorizma i radikalizma. Vlasti u Džakarti su do sada onemogućile pokušaje ekstremista da radikalizuju najveću islamsku zemlju na svijetu. Napadi na Baliju od prije dva dana signaliziraju da oni ne odustaju od svojih ciljeva.
XS
SM
MD
LG