Dostupni linkovi

Otvoreni pregovori sa Hrvatskom!


Po okončanju konferencije, hrvatski premijer Ivo Sanader i britanski ministar vanjskih poslova Džek Strou kazali su novinarima kako je odluka o otvaranju pristupnih pregovora istorijska za Hrvatsku. Sanader je odbacio špekulacije da se, tek nakon što je Hrvatska dobila zeleno svjetlo, Austrija složila da se i Turskoj odobri početak pregovora.

Evropski povjerenik Oli Ren potvrdio je kako je realan rok da Hrvatska uđe u EU do 2009. godine. Vlasti u Zagrebu upozorene su, međutim, da održavanje pune saradnje sa Haškim tribunalom ostaje uslov za napredak u pregovaračkom procesu Hrvatske sa Unijom. Ukoliko ne bude saradnje, rečeno je, u bilo kojoj fazi pregovori mogu biti suspendovani.

Nakon svečanog otvaranja pristupnih pregovora na bilateralnoj međuvladinoj konferenciji, Evropska komisija i hrvatski pregovarački tim dogovoriće kada počinje analiza usklađenosti hrvatskog zakonodavstva sa evropskim. Drugim riječima, pristupni pregovori podrazumijevaju dogovaranje vremenskih rokova u kojim će Hrvatska, kao i svaka druga zemlja koja želi ući u Uniju, preuzeti evropske zakone, tzv. acquis communautairea. Pregovori sa Hrvatskom vodiće se u 35 poglavlja, dok je deset novih članica pregovaralo o 29, od 31 poglavlja acquisa communautairea. Iskustva iz zadnjeg kruga pregovora govore da među najteža poglavlja acquisa spadaju zaštita okoliša, poljoprivreda, tržišna konukrencija, finansijska pitanja, sloboda kretanja robe, kapitala, te radne snage.

Hrvatski premijer za utorak je sazvao vanrednu sjednicu Vlade, na kojoj će se aktivirati pregovorački timovi i najavio sastanak sa Ivicom Račanom, predsjednikom Odbora za praćenje pregovora.

*****

Otvaranje pristupnih pregovora EU sa Hrvatskom uslijedilo je samo nekoliko sati nakon što je Hrvatska dobila pozitivnu ocjenu glavne haške tužiteljice o suradnji Zagreba sa Hagom. Ovaj se izvještaj u Hrvatskoj iščekivao sa zebnjom.

Dobre vijesti iz Luxemburga prvi je pozdravio hrvatski predsjednik Stjepan Mesić:

''To su dobre vijesti, ali ne trebamo ući u euforiju. To je prvi značajni korak. Treba raditi jer je pred nama veliki posao. Moramo ga završiti i svojim građanima osigurati kvalitetniji život. Sve što je formalno, to ćemo sigurno napraviti. Sada već možemo kalkulirati na 2008. godinu.''

Saborski zastupnik Istarskog demokratskog sabora Damir Kajin:

''Možemo reći da Hrvatska više neće dijeliti sudbinu ostalih krajeva bivše Jugoslavije. Sama će nastaviti i birati svoj put. Evropska unija je zasigurno naš logičan izbor. Jasno je da Hrvatska ne može geografski pobjeći sa Balkana, kao što ne može pobjeći ni sa Mediterana. Politički je ovo definitivno razlaz sa Balkanom.''

Osječki gradonačelnik i predsjednik Hrvatske stranke prava Anto Đapić pozdravio je odluku haške tužiteljice, ali i podsjetio na sve njezine dosadašnje tvrdnje:

''Ona je uporno govorila da će Hrvatska surađivati sa Hagom u cijelosti kada general Gotovina bude u Hagu. Iako on nije u Hagu, ona je dala iskaz da Hrvatska u cijelosti surađuje, a to znači da nije bio uvjet da general Gotovina bude u Hagu da bi Hrvatska počela pregovore sa Evropskom unijom. To samo pokazuje da je Carla del Ponte u dobroj mjeri djelovala kao politički instrument pritisaka na Hrvatsku, a sada, kada su se poklopili odnosi Evropske unije sa hrvatskim interesima, dogodila se ovakva njena izjava.''

Predsjednik Instituta za međunarodne odnose Mladen Staničić vjeruje da je pozitivan ishod za Hrvatsku maratonskog sastanka ministara Evropske unije u Luxembourgu, uslijedio prije svega zbog krize u samoj Uniji:

''Kako bi se, na neki način, zaustavila erozija unutrašnje kohezije Evropske unije koja je počela nakon odbijanja Ustava u Francuskoj i Nizozemskoj. Engleska, koja predsjedava Evropskom unijom, nema razloga da sa svoga sadašnjeg rotirajućeg položaja ode, a da ne postigne neki značajniji rezultat u sprječavanju te erozije. Erozija se može prekinuti samo jednim hrabrim iskorakom koji bi išao u pozitivnom pravcu, pozitivnim rezultatom za Tursku i za Hrvatsku - otvaranjem vrata pregovora.''
XS
SM
MD
LG