Dostupni linkovi

Kriza u radu Vijeća ministara BiH


Kada je riječ o krizi u radu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, predstavnici političkih partija BiH imaju različite stavove - kako o uzroku krize, tako i o mogućem načinu izlaska iz nje.

Problemi u funkcionisanju ovog tijela započeli su početkom juna, kada je predsjedavajući Vijeća Adnan Terzić prihvatio ostavku ministra inostranih poslova Mladena Ivanića, staru pola godine, zbog, kako je obrazložio, sistematskih opstrukcija u radu Vijeća.

Kriza je produbljena nedavnim uskraćivanjem podrške Srpske demokratske stranke Vijeću ministara zbog toga što se njihovi koalicioni partneri na državnom nivou nisu solidarisali u osudi mjera koje je međunarodna zajednica uvela protiv SDS-a zbog opstrukcije u usvajanju reforme policije.

I dok predsjedavajući Vijeća, Adnan Terzić, uvjerava javnost da državna vlada funkcioniše, da su odnosi između ministara dobri, te da rad Vijeća ministara daje konkretne rezultate, većina političara slaže se u konstataciji da je u BiH prisutna kriza zakonodavne i izvršne vlasti. Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Ivo Miro Jović:

“Ja ne vidim razloga da bude tamo, u Vijeću ministara, kriza. Međutim, tamo kriza evidentno postoji godinu dana. I ja vjerujem da su to personalni odnosi između ljudi, sujete itd. I ovom prigodom bih rekao Ministarskom vijeću: udružite se, radite, nema još godinu dana do novih izbora, to se mora izdržati, moramo svojim biračima odgovoriti na najbolji mogući način, a to ovu godinu dana nismo radili najbolje.”

Ministar inostranih poslova BiH u tehničkom mandatu, Mladen Ivanić, smatra da je krizu u Vijeću ministara generisao potez predsjedavajućeg Terzića kojim je prihvatio njegovu ostavku staru nekoliko mjeseci:

“Ako je išta svima u bh. javnosti znano to je da je Savjet ministara ušao u krizu kad je on donio odluke o razrješenju, i to na način da je vadio neke ostavke stare šest mjeseci, date sasvim, sasvim drugim povodom. On je tim svojim potezom stvorio krizu u Savjetu ministara i on sad pokušava da kaže da napadi na njega imaju neku vezu s policijom. Nemaju.”

Iako su se kao jedna od opcija izlaska iz krize spominjali i prijevremeni izbori, većina stranaka slaže se da bi oni za državu značili gubitak novca i vremena. Zbog toga izvršna i zakonodavna vlast u BiH, barem do novih izbora, mora funkcionisati, smatra predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović:

“Nije problem kazati ne dajemo povjerenje Savjetu ministara. A šta ćemo onda? Znači, nama je nužno da imamo segment izvršne i zakonodavne vlasti dok se ne dese novi izbori. A novi izbori, ja vas uvjeravam, neće se desiti prije otprilike desetog mjeseca iduće godine. Za to vrijeme treba živjeti i raditi. Ako ovi ljudi nisu u stanju bili iznijeti određene programe, treba definirati neke nove.”

Mladen Ivanić smatra da krizu u Vijeću ministara predsjedavajući Terzić može lako riješiti:

“On će je vrlo jednostavno zaustaviti ako imenuje nove ministre. On samo to treba da uradi. Ali mislim da je već svima jasno da on to, barem tako izgleda, nije u stanju. I ako već nije u stanju, onda je jedini način, koji bi spasio obraz i čast ove zemlje i spriječio agoniju u kojoj se ona nalazi zbog nerada Savjeta ministara, da on sam se povuče i otvori prostor za novi Savjet ministara, koji onda treba da nastavi tamo gdje je ovaj postojeći stao."

Prema Zakonu o Vijeću ministara BiH, Predsjedništvo BiH može predložiti smjenu predsjedavajućeg Vijeća. Ako Parlamentarna skupština BiH izglasa nepovjerenje predsjedavajućem, Vijeće ministara daje ostavku u cjelini, ali dužnost obavlja do potvrde novog predsjedavajućeg i članova Vijeća.

Predsjedavajući Vijeća ministara, Adnan Terzić, izjavio je da nema namjeru podnijeti ostavku, iako je na početku mandata rekao da mu je primarni cilj ulazak BiH u Evropu. Svoj stav Terzić je obrazložio podatkom da je, zahvaljujući njegovim naporima, država ispunila 15 od 16 uslova iz Studije izvodljivosti priključenja Evropskoj uniji. Zbog toga, neuspjeh u 16. uslovu za državnog premijera nije razlog za ostavku.
XS
SM
MD
LG