Dostupni linkovi

Vlada RS traži ponovo tumačenja iz Brisela


Nakon ovakve odluke Vlade, BiH je vjerovatno izgubila posljednji vlak koji je ovu zemlju vodio u evropsku porodicu. Neprihvatanje reforme policije već je označeno kao glavni razlog zbog kojeg Bosna i Hercegovina neće započeti pregovore o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji. Posljednji prijedlog za reformu policije, koji je Vlada RS uputila 30. septembra, prema ocjeni Delegacije Evropske komisije i Kancelarije Visokog predstavnika nije ispunio tri potrebna evropska principa. Portparol Kancelarije Visokog predstavnika, Ljiljana Radetić:

“Prijedlog RS nije bio u skladu sa tri principa Evropske komisije, prije svega sa prvim principom kojim se traži da sva budžetska i zakonodavna ovlaštenja budu uspostavljena na državnom nivou.”

Iz Evropske komisije su poručili vlastima u RS-u da bez odlaganja izađu sa novim prijedlogom koji ispunjava evropske principe. Većina predstavnika političkih partija u ovom bh. entitetu takođe smatra da Vlada mora pronaći rješenje koje će biti prihvatljivo. Potpredsjednik Partije demokratskog progresa Goran Milojević:

“PDP će zahtijevati od institucija RS, od Vlade RS i predsjednika RS, da izađu sa prijedlogom reforme koji će biti prihvatljiv za RS i obezbijediti ispunjenje tri principa i otvoriti pregovore o stabilizaciji i pridruživanju.”

Drago Kalabić, funkcioner Demokratskog narodnog saveza:

“Opšti nacionalni konsenzus je da RS ide ka Evropi i ka evropskim integracijama, normalno, kao i BiH kao država. I tu nije ništa sporno. Ali ako na tom evropskom putu Vlada RS-a nema konkretno, pojedinčano rješenje, pa taman to bilo i za reformu policije, a treba da nađe rješenje, treba da podnese ostavku. Ne može mijenjati strateški cilj, da kaže: dobro, mi sad nećemo za Evropu. Ne znam zašto muče i narod i građane i ne znam ni ja koga sve.”

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH Slobodan Popović:

“Ima jasno definisano šta je cilj, šta treba uraditi da se do tog cilja dođe. I, jednostavno, treba tako uraditi. Oni koji misle da se može raznoraznim marifetlucima, filozofiranjima, varijantama šta je pjesnik htio da poruči, da kupe neko vrijeme, nažalost vrijeme je iscurilo. Nema više vremena. Sad je ili uraditi kako treba, na način kako je predviđeno, na način kako je to jedino normalno, ili onda ostanite to gdje ste, pa vidjećemo kako bude.”

Još jedno odlaganje početka pregovora o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine moglo bi proizvesti i nove mjere međunarodne zajednice prema Banjoj Luci. Prvi zamjenik Visokog predstavnika, Lari Batler, prije nekoliko dana izjavio je da Vlada RS-a, na čelu sa SDS-om, u najkraćem mogućem roku treba da prihvati tri principa vezana za reformu policije:

“Ili da odbaci ova tri principa, a onda ćete vi biti prisiljeni da se suočiti sa posljedicama.”

Entitetski predsjednik Dragan Čavić upozorio je da bi se u narednom periodu mogao dovesti opstanak RS u pitanje, ukoliko se Banja Luka okarakteriše kao strana koja opstruiše Dejtonski sporazum.

Da li će međunarodna zajednica pokrenuti neke nove kaznene mjere protiv RS-a i Srpske demokratske stranke, znaće se nakon sjednice Savjeta za implementaciju mira, koja će se održati ove nedjelje u Sarajevu.
XS
SM
MD
LG