Dostupni linkovi

Svjedocima iz BiH nije osigurana zaštita


Čitav tjedan su pred Sudskim vijećem Županijskog suda u Splitu defilirali svjedoci, od kojih su neki govorili o počinjenom zločinu, ali ne i o počiniteljima. Drugi, pak, nekadašnji pripadnici Hrvatske vojske i njenih obavještajnih službi poput Antonija Lekića, optuživali su žrtve, u zatvoru ubijene Gojka Bulovića i Nenada Kneževića, te svjedoke optužbe, poput bivšeg vojnog policajca Marija Barišića:

“Dakle, imamo krunskog svjedoka Marija Barišića, koji izmišlja ljude i događaje i imamo navodno ubijena dva civila Bulovića i Kneževića koji su pripadnici terorističke organizacije KOS”, rekao je u petak, na konferenciji za tisak Antonio Lekić, koji je prvo zbog niza nepravilnosti, u poništenom suđenju, bio svjedok optužbe, dok je danas svjedok odbrane.

U Split bi ovog mjeseca trebali doći svjedoci iz Srbije i Crne Gore, te Bosne i Hercegovine, koji su kao ratni zarobljenici bili zatočeni u Lori. Krajem prošlog mjeseca u Beogradu je objavljeno da je Hrvatska dala garanciju za sigurnost 14 svjedoka iz Srbije i Crne Gore. No takve garancije nisu stigle u Bosnu i Hercegovinu, kaže potencijalni svjedok iz Trebinja, Veso Deretić, koji potvrđuje da je dobio poziv od Splitskog županijskog suda:

“Dobio sam poziv, ali nemam nikakvog obezbjeđenja, a dobijali su neki pozive telefonima, prijetnje da, ako dođemo, nikad se nećemo vratiti i tako..”

RSE: Da li očekujete da će Hrvatska država to vama ipak osigurati do sredine oktobra?

DERETIĆ: Pa, trebalo bi to da bude tako jer smo pozive primili, a nemamo nikakvo obezbjeđenje.

RSE: Za koji dan ste primili poziv?

DERETIĆ: Za 19. Sada.

RSE: I jeli tako, kao što i Vi kažete, misle i drugi svjedoci?

DERETIĆ: Pa isto apsolutno.

RSE: Koliko vas ima u Trebinju svjedoka?

DERETIĆ: Ima nas dosta. Ima ih dosta što nisu ni primili pozive.

Deretić je svjestan koliko je važno da on i drugi zatočenici lore dođu na suđenje.

DERETIĆ: Mi smo među krunskim svjedocima, znamo najgroznije stvari što su se deševale tamo u Lori.

RSE: Da li pamtite likove?

DERETIĆ: Da, kako da ne. To je sve crno na bijelo. Jedino ako nas izigraju, pa ne pošalju obezbjeđenje.

Tonči Majić predsjednik dalmatinskog Komiteta za ljudska prava, koji se trenutno nalazi u Trebinju, potvrđuje Deretićeve riječi:

“Ljudi su zainteresirani, međutim, ja sam baš ovdje i došao zbog toga šta oni, osim onog šturog poziva, još uvijek nisu dobili detaljne garancije o zaštiti političkoj i to od granice Hrvatske do Suda u Splitu i natrag. Tek kada oni to dobiju sigurno će doći.

U očekivanju svjedoka iz inozemstva, i tužitelj i odbrana i Sud zaboravili su na jednu važnu skupinu svjedoka - hrvatskih vojnika koji su iz raznoraznih razloga bili zatočeni u Lori. To napominje jedan od najboljih poznavatelja u tom vojnom zatvoru novinar Pero Jurišin:

“Mislim da bi bilo dobro da se na sud pozovu pripadnici Hrvatske vojske, koji su također bili u zatvoru u Lori, i koji su neki i meni svjedočili o tome šta se tamo zbivalo. Ja sam u svojim tekstovima i navodio da su, osim građana Splita koji su bili zatvarani, zatim raznih zarobljenika vojnih i civilnih koji su bili dovoženi u Loru, da su tamo bili i zatvorenici pripadnici Hrvatske vojsake.”

RSE: Kako tumačite da njih nitko ne zove, ni državni odvjetnik ni odbrana?

JURIŠIN: Možda se procjenjuje da oni ništa ne bi kazali, mada ja mislim da je to pogrešno.
XS
SM
MD
LG