Dostupni linkovi

DPK traži proglašenje nezavisnosti


Opoziciona Demokratska partija Kosova zatražila je od Skupštine Kosova da usvoji rezoluciju kojom se potvrđuje volja naroda za formiranjem nezavisne i suverene države.

Predsednik te partije Hašim Tači istakao kako je neophodno da kosovski Parlament potvrdi volju naroda za nezavisnom i suverenom državom, te da osigura da se o nezavisnosti ne sme pregovarati:

“Pre početka rešavanja političkog statusa Kosova potrebno je da Parlament otvoreno potvrdi volju građana za nezavisnom i suverenom državom.”

Na izbornoj skupštini ogranka Demokratske partije za Prištinu lider najveće opozicione stranke kosovskih Albanaca rekao je da se može razgovarati samo o načinima izgradnje države Kosova, a nikako o nezavisnosti, te da se bilo kakav dogovor najpre mora ratifikovati u Parlamentu.

Demokratska partija Kosova je pre tri dana na sednici Parlamenta predložila usvajanje rezolucije o proglašenju nezavisne i suverene države. Predsedništvo Skupštine treba da odluči o tome dali će ovu rezoluciju uvrstiti u redovnu proceduru. Istovremeno, Tači se nije izjasnio dali podržava ili ne izjavu i predlog predsednika Kosova o formiranju političke grupe za razgovore o statusu.

U međuvremenu, govoreći o ovakvom stavu opozicije, premijer Kosova Bajram Kosumi je u subotu izjavio kako je interesu svih političkih lidera da jedinstveno uđu u pregovarački proces, jer onaj ko isključi sebe iz ovog procesa nanosi štetu i sebi i čitavom procesu. I šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen zatražio je od kosovskih lidera jedinstvo pre početka razgovora o budućem statusu Kosova.
XS
SM
MD
LG