Dostupni linkovi

Evropska komisija odbila novi prijedlog Vlade RS


Vlada Republike Srpske sinoć je predstavila novi pristup reformi policijskih struktura u BiH i to, kako je navedeno, u skladu sa tri osnovna principa Evropske unije. U dokumentu "Osnove reforme policijskih struktura u BiH" navodi se kako RS "prihvata reformu policijskih struktura u skladu s tri osnovna principa Evropske unije, a u okviru ustava BiH, Federacije BiH i RS".

Ovo bi podrazumijevalo, uz ostalo, da evropski principi budu provedeni tako što neće biti ukinuto Ministarstvo unutrašnjih poslova RS. Policija RS i MUP, predloženo je, biće „jedan od podsistema“ u okviru sistema bezbjednosti BiH. Ministarstvo bezbjednosti BiH, navodi se, imat će nadležnost za počinjena krivična djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH i Suda BiH i moći će preduzimati odgovarajuće radnje na cijelom području BiH. Jedan od kriterija za formiranje funkcionalnih lokalnih policijskih područja, predloženo je, bio bi nadležnost okružnih tužilaštava i područja koja pokrivaju okružni sudovi. Još se navodi kako bi se "budžetiranje policijskih struktura obezbijedilo konsolidovanim budžetom na nivou BiH".

Novi prijedlog Vlade RS dostavljen je Visokom predstavniku Pediju Ešdaunu, članovima Vijeća za provedbu mira u BiH, komesaru za proširenje Evropske unije Oli Renu, te specijalnom izaslaniku Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Havijeru Solani. Uz dokument upućeno je i pismo predsjednika Vlade Republike Srpske Pere Bukejlovića u kojem se navodi kako se vlasti RS nadaju da su predloženim rješenjima "doprinijeli rješavanju i posljednjeg uslova za otpočinjanje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.

Nakon što je Vlada RS sinoć dostavila novi prijedlog, već danas je stigao odgovor iz Delegacije Evropske komisije u BiH, u kojem je vlastima RS poručeno kako ni ovaj prijedlog ne ispunjava principe Evropske komisije. Međutim, kako je navedeno u saopštenju Evropske komisije, šef Delegacije u BiH Michael Humphreys je pozvao vlasti RS da bez odgađanja daju prijedlog koji zadovoljava principe i koji će poslužiti kao osnova za daljne razgovore vlasti BiH sa EU. I Ured visokog predstavnika takođe je ustvrdio kako u prijedlogu iz Banjaluke ne vidi ispunjenje principa koje je za reformu policije postavila Evropska komisija. U OHR-u „žale zbog te činjenice“ i pozivaju vlasti RS da „bez odlaganja izađu sa novim prijedlogom koji ispunjava principe Evrpske komisije“.

Inače, Vlada RS je, kako je navedeno u njenom novom prijedlogu, angažovala Institut sa Univerziteta Gent iz Belgije „radi kvalitetnijeg provođenja reforme policijskih struktura“. Prije nego što je Vlada izašla sinoć sa novim prijedlogom, u četvrtak naveče su se lideri vodećih političkih partija iz RS sastali u manastiru Liplje kod Teslića. Član Predsjedništva BiH Borislav Paravac izjavio je po okončanju tog sastanka da su se učesnici u razgovorima približili zajedničkom stavu o pitanju reforme policije u BiH i da se nada da bi mogao biti definisan jasan stav koji bi Vlada RS predočila Evropskoj komisiji. Radi se o zajedničkom prijedlogu svih stranaka, objasnio je Paravac.

Borislav Paravac izjavio je takođe kako su reformski procesi u BiH od ključnog značaja za RS, te naglasio kako ima najava da bi se do kraja ove godine mogle otvoriti rasprava o promjeni Ustava BiH. Mogućnost rasprave o ustavnim promjenama nagovijestio je danas i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović, koji je upozorio kako se BiH nalazi u dubokoj krizi funkcionisanja izvršne i zakonodavne vlasti:

„U narednih deset dana pokušaćemo da okupimo predstavnike parlamentarnih stranaka i da razumno razmišljamo o tome kako BiH do novih izbora ipak mora funkcionisati.“

Čović je odbacio bilo kakvu mogućnost prijevremenih izbora u BiH, te dodao kako ne želi da bude izbora prije nego što se napravi novi ustav BiH.
XS
SM
MD
LG