Dostupni linkovi

Turistički let u svemir vrijedan 20 milijuna


Američki miljunaš Gregori Olsen, šezdesetogodišnji poduzetnik i znanstvenik, svoj je dječački san ostvario – poletio je u svemir. Da bi mu se san ostvario morao je i platiti 20 milijuna dolara za desetak dana u svemiru. Njegovi suputnici, kapetan broda, Amerikanac, William McArthur i ruski inžinjer Valeri Tokarov, ostat će pola godine na Međunarodnoj svemirskoj stanici, dok će se Olsen vratiti na zemlju 11. ovog mjeseca, sa astronautima koji su odradili šestomjesečni boravak na svemirskoj stanici.

Iako mnogo košta, let u svemir se ne može smatrati idealnim odmorom. Olsen je proveo skoro 900 sati u treningu za misiju. Neće mnogo uživati, trebao bi obaviti i istraživanje o tome kako ljudsko tijelo reagira na nisku gravitaciju. Dan uoči polijetanja, Olsen je priznao da je malo nervozan, ali da se raduje putovanju svoga života:

"Brod je u dobroj formi, spremni smo na polazak, posada je spremna i ja sam spreman".

Dvojica profesionalnih astronauta koji ostaju na svemirskoj stanici dva ili tri puta će i prošetati svemirom, a ostalo vrijeme radit će na održavanju Međunarodne svemirske stanice. Olsen se na zemlju vraća s Rusom Sergejovom Krikalevim i Amerikancem Johnom Philipsom, koji su svoj šestomjesečni svemirski staž započeli u travnju ove godine.
XS
SM
MD
LG