Dostupni linkovi

Ukoro u poseti Beogradu?


Mada je predsednik Srbije Boris Tadić pre posete Vatikanu dobio neku vrstu podrške iz crkvenih krugova da razgovara o mogućoj poseti pape Benedikta XXVI Srbiji, u Srpskoj pravoslavnoj crkvi još uvek ne postoji jedinstven stav da su se stekli svi uslovi za tu posetu. Crkveni velikodostojnici i dalje vide prepreku kao neke događaje iz Drugog svetskog rata od kojih se, prema njihovom mišljenju, Katolička crkva nije dovoljno ogradila. Određeno opterećenje za moguću papinu posetu Srbiji, kako nam je rekao vladika niški Irinej Gavrilović, predstavlja ono što se zbivalo tokom 90-ih godina:

“Ranije su bila dva momenta kod nas kad je papa izražavao želju: nesređeno stanje itd. Druga stvar, mnogo izbeglica iz tih krajeva, bilo bi nezgodno, izbeglice iz Hrvatske, iz Dalmacije itd., van svojih kuća i domova, spaljenih, da sad očekujemo, smatram da to sad nije prilika da se to sad malo stabilizuje itd. Pa nažalost to stoji svakako i sada, još uvek su silne izbeglice van, i mislim i da se i to pitanje negde rešilo onda bi tek mogao doći u obzir.”

Posle susreta sa papom Boris Tadić je izjavio da se intezivno radi na ispunjavanju uslova da dođe do posete poglavara Katoličke crkve Beogradu. Da bi papa došao u jednu zemlju moraju se obaviti svi razgovori i na verskom i na državnom nivou. Oni su započeti i ja sam veoma zadovoljan, rekao je Tadić. U Demokratskoj stranci, koju predvodi predsednik Srbije, nisu želeli da se opširnije izjašnjavaju o sadržini tih razgovora. Portparol Đorđe Todorović:

“Jeste ovo stranka Borisa Tadića, ali je to pitanje za predsedništvo i za kabinet predsednika. U svakom slučaju, ne vidim kako bi mogla da škodi poseta pape Srbiji.”

Tonovi izjavu u javnosti ovim povodom nagoveštavaju da je sazrelo vreme da do posete pape Srbiji napokon dođe, procenjuje socijolog religije Radmila Radić:

“Koliko vidim iz komentara, jedan od razloga zašto papa Vojtila nije došao nije samo nesporazumi koji postoji između Vatikana i Srpske pravoslavne crkve, upšte Katoličke crkve, oko ponašanja u prošlosti, nego jedan od glavnih razloga bio je taj što je on proglasio Alojza Stepinca za sveca. E, pošto novi papa nije učestvovao u tome i pošto su novi odnosi sa novim papom i kontatki uspostavljeni još za života Vojtila, i koliko mi je poznato ti odnosi su bili dosta dobri, izgleda da će dogovor konačno da se postigne i da će papa doći u Srbiju.”

Radmila Radić iznosi još jedan vrlo važan razlog koji ide u prilog očekivanom pozivu papi Benediktu XXVI da poseti Srbiju:

“Bugarska je, čak i ona, Rumunska pravoslavna crkva se godinama protivila dolasku pape. Jedan od razloga je bio to što su takođe postojale nesuglasice između Grkokatoličke crkve u Rumuniji i Pravoslavne crkve. Međutim, kada se postavilo pitanje ulaska Rumunije u Evropu onda je i Rumunska pravoslavna crkva popustila i do te posete je došlo. Slična situacija je bila i u Bugarskoj i Rumunija i Bugarska su vrlo brzo postale pridruženi članovi, sad su na putu ulaska. Mislim da je to jedan od uslova da i Srbija konačno krene sa tim pregovorima i mislim da će papina poseta u velikoj meri doprineti tome tako da mislim da je u stvari to jedan od glavnih razloga upravo taj da ako papa dođe šanse za ulazak u Evropu su veće. I mislim da će Srspka pravoslavna crkva na kraju dati svoj pristanak, ali ja lično mislim da to ne zavisi samo od Srpske pravoslane crkve, tu postoje i drugi faktori koji su u igri i rimokatolički vernici na teritoriji Srbije i državni organi ako se sve to na neki način usaglasi ja mislim da ovoga puta papina poseta vrlo izvesna.”
XS
SM
MD
LG