Dostupni linkovi

Porast nasilja uoči refrenduma o ustavu


Najmanje 12 osoba je poginulo, a pedestak ih je ranjeno danas u eksploziji automobila bombe na jednoj tržnici u šiitskom gradu Hila, južno od Bagdada. Napad se dogodio nekoliko sati nakon što je u seriji bombaških napada u Baladu, sjeverno od glavnog grada, smrtno stradalo 95 ljudi, a više desetaka ih je ozlijeđeno.

Napadi bombaša samoubojica, u vrijeme podnevnih molitvi petkom, već su postali standardni scenariji unutrasnjeg iračkog rata u kojem pobunjene sunitske skupine i tamošnji ogranci Al-Kaide nastoje uznemiriti i prestrašiti tamošnju šitsku zajednicu koja uglavnom želi sudjelovati u izgradnji post-Sadamovog Iraka. Ogranak Al-Kaide, koji predvodi Abu Musab al-Zarkaui, objavio je početkom mjeseca "potpuni rat" šiitskom narodu u toj državi.

Napadi se intenziviraju pred dolazecć (15.10.) nacionalni referendum o novom ustavu, čiji je tekst usuglašen u Parlamentu uz velike napore i koji bi trebao položiti osnovu za izgradnju države u kojoj bi demokratske norme političkog ponasanja bile pomirene s tradicionalnim obilježjima iračkog drustva.

Suniti, koji su u vrijeme Sadama Huseina imali privilegirani položaj u zemlji, nastoje spriječiti jačanje šiitskog utjecaja. Oni ekstremniji podršku nalaze u skupinama naoružanih i za gerilsku borbu obučenih stranaca, poput one koju predvodi Jordanac Abu Musav al Zarkaui, za kojega se vjeruje da je čelni čovjek Al-Kaide u Iraku.

Zapovjednik američkih snaga u toj zemlji, general John Abizaid, vjeruje da način na koji su organizirane i na koji djeluju ove skupine dodatno otežava uspostavu mira i stabilnosti u Iraku:

"Al-Kaida nije ustrojena kako neka centralizirana tvrtka kojom se rukovodi iz jednog zapovjednog centra. Njezin se ustroj temelji na raspršenosti celija koje samostalno djeluju, ali koje su povezane na više načina."

Takav ustroj dodatno otežava fizičku neutralizaciju iračkih ogranaka Al-Kaide i drugih pobunjeničkih skupina. Iračka vojska im se još uvijek nije u stanju potpuno samostalno suprotstaviti. Zato će se i ostanak američkih vojnika produziti za neodređeno vrijeme, izjavio je general George Casey, jedan od američkih zapovjednika u Iraku:

"Nemamo neki određeni datum, neki graničnik koji bi direktno povezao povlačenje koalicijskih snaga s uporednim narastanjem brojosti i osposobljenosti iračke vojske. Kada počnemo postupno povlačiti vojsku iz Iraka to će se događati u više faza, ali još uvijek ne možemo reći da ćemo za svakih 20 uvježbanih iračkih brigada, moći povući iz Iraka po četiri američke. To nije tako jednostavno. Izvjesno je da iračke snage za duže vrijeme neće biti sposobne samostalno djelovati jer ne bi imale institucionalnu bazu za podršku", kazao je general Casey na saslušanju pred Odborom za oružane snage američkog Senata.
XS
SM
MD
LG