Dostupni linkovi

Benzin tražen, a jedina rafinerija u BiH ne radi


Radnik Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu Slobodan Udovičić jedva prehranjuje svoju šestočlanu porodicu. U njihov kućni budžet danas ulazi mršava Slobodanova zarada od najamnih fizičkih poslova i penzija njegove majke, koja iznosi 90 konvertibilnih maraka. Od toga se moraju prehraniti, platiti nešto režija i odškolovati dvoje djece. Već treći mjesec, koliko Rafinerija ne radi, Slobodan Udovičić dijeli sudbinu više od 1400 zaposlenih koji jedva sastave od prvog do prvog. Na pitanje od čega živi, Udovičić kaže:

“Ne znam. Praktički, ne znam. Nešto ja odem, pa zaradim na lopati 25, 30 maraka dnevnicu, i to svakih, naprimjer, deset dana, jer nema tu svaki dan posla. Znači, ovo je nešto što ja nisam mogao ni da sanjam da mi se može desiti.”

Radnici Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu nastavili su proteste započete 5. septembra jer Vlada RS-a nije ispunila nijedan od njihovih zahtjeva. Oni već mjesecima traže pokretanje proizvodnje koja je zaustavljena zbog neriješenih dugovanja sa britanskom kompanijom Vitol, s kojom Rafinerija ima ugovor o uslužnoj preradi. Istovremeno, radnici zahtijevaju isplatu 12 zaostalih plata i doprinose za 23 mjeseca. Posljednju platu, za novembar prošle godine, radnici su primili u julu. Zbog dugovanja Rafinerije prema Telekomu, ovom nekadašnjem privrednom gigantu danas su isključeni i telefoni.

Na pitanje kako se moglo desiti da se jedina rafinerija nafte u BiH dovede u ovakvu situaciju, predsjednik Sindikata Rafinerija Slavko Vidić kaže:

“Po našem mišljenju, najkrivlja je ova vlast koja je do sada ovo sve tako ignorisala i te ljudske patnje prešućivala. Njima je dobro. A ljudi, kao ljudi, ne znam kako će preživjeti i šta će sve biti. Da mi pravimo stolice, pa ne možemo prodati, meni bi bilo jasno, ali pravimo gorivo koje je sad poskupjelo u svijetu i potražnja je za benzinom, a mi ne radimo - to je van svake pameti. To je katastrofa.”

Ministar privrede, energetike i razvoja RS-a, Miladin Gligorić, ponavlja da su dugovi Rafinerije prema ino partnerima i drugim dobavljačima oko 150 miliona konvertibilnih maraka, te da novaca u budžetu nema - čak ni za isplatu jedne plate.

Ukoliko Vlada ne riješi probleme u Rafineriji, Udruženje proizvođača, distributera i uvoznika nafte i naftnih derivata RS-a predložiće uskoro da distributeri i uvoznici preuzmu brigu o Rafineriji i osposobe je za rad. U međuvremenu, niko nema rješenje za sudbinu 1470 zaposlenih i njihovih porodica.
XS
SM
MD
LG