Dostupni linkovi

Komplikuje se politička situacija u BiH


Politička situacija u Bosni i Hercegovini, nakon što je Narodna skupština RS 12. septembra odbacila reformu policije, sve više se komplikuje. Nakon kaznenih mjera međunarodne zajednice prema Srpskoj demokratskoj stranci, koja je okarakterisana kao glavni kočničar reforme policije, ova stranka je danas otkazala podršku Savjetu ministara Bosne i Hercegovine. Razlog ovakve odluke je bilo odbijanje Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice, koje sa Srpskom demokratskom strankom čine većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH, da se solidarišu u osudi sankcija međunarodne zajednice.

Zbog kaznenih mjera Srpska demokratska stranka je potpuno finansijski blokirana i više ne može da funkcioniše. Zamjenik predsjednika SDS-a, Mladen Bosić, podsjeća da se ovim samo provode odluke koje je Predsjedništvo stranke donijelo 26. septembra:

“Znači, SDS više nema skupštinsku većinu, sigurno. Već sada je jasno. Čak predsjednici nekih članica skupštinske većine izjavljuju ne da se neće solidarisati nego traže teže kazne.”

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Adnan Terzić izjavio je juče da nema kvalitetnog razloga za raspuštanje Savjeta, bez obzira hoće li SDS biti u parlamentarnoj većini ili ne. A danas je Savjet ministara održao i svoju redovnu sjednicu.

Tarik Sadović iz Stranke demokratske akcije smatra da se radi o očajničkom potezu Srpske demokratske stranke u pokušaju da se odbrani od najavljenih novih sankcija međunarodne zajednice.

Prema pisanju ovdašnjih medija, Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Pedi Ešdaun započeo je konsultacije s ambasadorima Evropske unije, na kojima se razmatra mogućnost da funkcionerima i poslanicima RS-a koji su protiv evropskih principa o reformi policije i puta BiH u evroatlantske integracije, zabrani izdavanje viza za ulazak u evropske zemlje. Tarik Sadović:

“Čini mi se da su zaigrali na sve ili ništa. Izvjesno je da će SDS biti veliki gubitnik u cijeloj ovoj priči. Oni ne mogu sami, kao ni sve stranke iz RS, izglasati nepovjerenje Vijeću ministara i predsjedavajućem Adnanu Terziću. Pa čak i ako se to desi nekim čudom, nemoguće je formirati novu parlamentarnu većinu. Zato, po svemu sudeći, dolazimo u vrijeme kada će Vijeće ministara do novih izbora u oktobru 2006. godine raditi najvjerovatnije u tehničkom mandatu.”

Političari u RS suočeni su sa odlukom: prihvatiti reformu policije i put u Evropu ili se suočiti sa odlukom Savjeta za implementaciju mira o izmjeni Dejtonskog sporazuma, gdje će se dovesti u pitanje i sama Republika Srpska, smatra direktor Nezavisnih novina Željko Kopanja:

“Ja očekujem da je moguće da do petka, do kada je OHR dao rok vlastima RS da dostave neki suvisao prijedlog koji se ne kosi s evropskim principima, dakle ona tri evropska principa o reformi policije, da bi takav jedan suvisao prijedlog našao se na stolu ministara inostranih poslova Evropske unije u ponedjeljak u Briselu, kada je zakazan njihov sastanak. U suprotnom, u ponedjeljak ministri inostranih poslova vjerovatno bi izdali neki kominike u kojem bi oštro osudili ponašanje RS-a i zapravo otvorili put za raspravu o dejtonskoj BiH na Upravnom odboru Vijeća za implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji zasjeda 4. ili 5. oktobra, dakle dan ili dva poslije.”

Dodatnu neizvjesnost donio je i današnji nenajavljeni sastanak, u manastiru Liplje kod Teslića, zvaničnika Srpske pravoslavne crkve i predstavnika svih parlamenarnih stranaka sa sjedištem u RS, koji je sazvao srpski član Predsjedništva BiH Borislav Paravac. Zvaničnih informacija o čemu će biti riječi na sastanku nema, ali se pretpostavlja da se razgovara o aktuelnoj političkoj situaciji.

Kopanja je mišljenja je da će se upravo na ovom sastanku odlučiti budućnost RS i Bosne i Hercegovine:

“Uzavrela je situacija i u tom kontekstu ja gledam današnje okupljanje u manastiru Liplje čelnika RS-a, i pozicije i opozicije, sa crkvenim velikodostojnicima, u pokušaju njihovom da pronađu rješenje kako se ne bi našli u situaciji ovoj o kojoj sam govorio.”

Za sutra u Banjoj Luci je također najavljen novi sastanak predstavnika Vlade RS i lidera tri najveće parlamentarne stranke: Srpske demokratske stranke, Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Partije demokratskog progresa, a tema će biti reforma policije.
XS
SM
MD
LG