Dostupni linkovi

Zašto ugovor Ugljanin-Koštunica?


Poslanici koalicije Lista za Sandžak izabrani na listi opozicione Demokratske stranke Bajram Omeragić i Esad Džudžević objavili su krajem prošle nedelje da ulaze u Vladu Srbije. Kada je stvar izgledala završena koalicionim ugovorom sa Vojislavom Koštunicoim, Administrativni odbor je zaključio da njih dvojica ne mogu istovremeno biti poslananici i državni službenici. Oni su ostali poslanici i članovi vladinih tela, koje zakon ne smatra sukobom interesa. Njihovi sunarodnici i politički oponenti u Sandžaku ih optužuju za proneveru opštinskih sredstava i smatraju da je ulazak u Vladu Srbije način da se izbegne odgovornost pred pravosudnim organima. Predsednik Skupštine Opštine Novi Pazar Azem Hajdarević:

“Zašto ugovor Ugljanin-Koštunica? Ugljaninu je taj ugovor trebao i njegov eventualni ulazak u Vladu sa svojim ljudima da bi se spasao zatvora. A desilo se to da je sa budžeta Opštine Novi Pazar za četiri godine nestalo oko osam miliona evra.Iz tog razloga su pokrenute krivične prijave protiv Ugljanina, pa i nesuđenog zamenika ministra Bajrama Omeragića, zatim Sadika Ugljanina, brata Sulejmana Ugljanina, bivše predsednice Opštine i tako dalje. Ukupno protiv osam najbližih saradnika, pa dakle i ovi koji danas pretenduju da budu zamenici ministara u Vladi Republike Srbije.”

Na vlasti u Novom Pazaru su stranke koje predvodi sandžačka Demokratska partija Rasima Ljajića, dok je predsednik Opštine Novi Pazar Sulejman Ugljanin. Lider koalicije Lista sa Sandžak, zamenik predsednika sandžačke Demokratske partije Mujo Muković:

“Glavni motiv jeste da se, pre svega, Ugljanin sačuva odgovornosti pred pravosudnim organima, jer je nekoliko krivičnih prijava već ovih dana trebalo da doživi svoj epilog na sudu.”

Bajram Omeragić odbacio je navode političkih oponenata, rekavši da je namera Liste za Sandžak da doprinese evropskom kursu Vlade i premijera:

“Kad već pričamo o pravu, treba da znate jednu stvar - da postoji neka prezukcija nevinosti u svim pravnim državama. I mi to smatramo zaista kao nekom vrstom predizborne kampanje. Pa i on se pita, a tužilac mu je odgovorio. Zaista,ovo prelazi malo više u zabavno-rekrativni život, a ne u pravo.”

U potrazi za odgovorom, upitali smo Miloša Aligrudića iz Demokratske stranke Srbije, da li je njegova stranka, ali pre svega Vlada, imala ovakva saznanja kada je ulazila u koaliciju sa Listom za Sandžak:

“Odlično, nek prikažu njihovu krivičnu odgovornost, nek podnesu krivične prijave nadležnim organima tj. tužiocu.”

RSE: Ali kažu da su podneli niko nije reagovao?

ALIGRUDIĆ: Pa odlično, onda neka se obrate tužiocu i nek pita zbog čega nije reagovano. Tužilac kad neće da reaguje zna se šta radi, šalje onome ko je podneo prijavu i obaveštanje o tome i poziva ga da sam preuzme ...

RSE: Jeste li vi znali za to?

ALIGRUDIĆ: Ne.

Premijer i predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica i nosilac Liste za Sandžak Sulejman Ugljanin potpisali su 22. septembra koalicioni sporazum, prema kojem su članovi Liste za Sandžak dobili mesto u Vladi Srbije. Međutim, šef poslaničke grupe Demokratske stranke Dušan Petrović optužio je premijera da je ukrao još dva mandata poslanicima u Skupštini Srbije:

“Tragično i komično, ukoliko nisu znali, onda Vlada Republike Srbije treba sama sebe odmah da raspusti i zbog toga što uzima ljude sa ulice i imenuje ih za mesta zamenika ministara. Ukoliko su znali, situacija je potpuno pravno jasna - 22. septembra su se stekli uslovi za prestanak njihovih poslaničkih mandata.”

Bajram Omeragić i Esad Džudžević su imenovani na mesta zemenika ministara što je u rangu državnog sekratara po novom Zakonu o državnoj upravi, ali su nakon odluke Administrativnog odbora svoja mesta ustupili Edipu Dedajiću iz Novog Pazara u Ministarstvu za kapitalne investicije, a Bajro Gegić će zameniti Esada Dužudževića u Ministarstvu prosvete i sporta, dok će Omeragić biti na čelu novouspostavljenog Saveta za kapitalne investicije i ravnomerni ekonomski razvoj.
XS
SM
MD
LG