Dostupni linkovi

Ratko Mladić treba u decembru biti u Hagu


Karla del Ponte, glavni tužilac Haškog tribunala, izjavila je u Beogradu nakon razgovora sa Vojislavom Koštunicom, predsednikom Vlade Srbije, da je veoma zadovoljna saradnjom sa Srbijom i Crnom Gorom, a naročito činjenicom da je 16 haških begunaca izručeno Hagu od oktobra prošle godine. Imamo saradnju kada je u pitanju pristup svedocima i dokumentaciji, suđenja su u toku, ali sam duboko nezadovoljna činjenicom da je šest begunaca još uvek na slobodi i verovatno su u Srbiji, rekla je Del Ponte:

“I naravno Mladić. Mi smo očekivali da Mladić bude prebačen u Hag do 11. jula ove godine kada je bila komemoracija masakra u Srebrenici. Sada imamo drugi rok, to je godišnjica potpisivanja Dejtonskog sporazuma koja je u decembru i razgovarali smo o mogućnosti da se Mladić nađe u Hagu do decembra, znači kada bude proslava potpisivanja Dejtonskog sporazuma.”

Srpski premijer Vojislav Koštunica rekao je da će za neki dan u oktobru započeti pregovori o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, i napomenuo da će na tok tih pregovora uticati i to da li je Srbija i Crna Gora ispunila svoje međunarodne obaveze:

“Mi smo potpuno svesni toga da će na dalji tok pregovora, nesumnjivo, uticati ostvarenost činjenica da smo došli do kraja te saradnje kada je reč o Haškog tribunalu. Ali ne radi se samo o Evropskoj uniji, saradnja sa Haškim tribunalom, dovođenje do kraja te saradnje je od životnog interesa za Srbiju i Crnu Goru. Nema drugog rešenja, nema alternative nečemu što je potpuna saradnja sa Haškim tribunalom. Mi smo potpuno toga svesni i potpuno smo obavezni prema našim građanima i prema nečemu što je međunarodna zajednica i principi međunarodne pravde da tu saradnju privedemo do kraja.”

Karla del Ponte rekla je da je razgovarano i o dobroj saradnji Tužilaštva za ratne zločine u Beogradu sa Haškim tribunalom koji, kako je rekla, obavlja veoma dobar i težak posao:

“Imamo od njih i podršku i saradnju i konačno možemo reći da je u pitanju recipročna saradnja. Tako da se nadam da će moja poslednja poseta biti zaključna poseta, samo da se zahvalim na saradnji. Hvala gospodine premijer.”

Vojislav Koštunica rekao je da je na saradnji sa Haškim tribunalom učinjeno mnogo što se, kako je objasnio, može meriti i brojem dokumenata dostavljenih tom sudu kao i brojem funkcionera koji su oslobođeni čuvanja državne tajne i naveo da je ojačana i regionalna saradnja, posebno sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom, kako bi se zajedno ispunila obaveze prema Tribunalu. Koštunica je rekao da je intenzivnu saradnju sa Tribunalom u Hagu prati poverenje koje je dovelo do recipročne saradnje čiji rezultat je prebacivanje slučajeva domaćem sudu i oslobađanje jednog broja optuženih do početka suđenja u Hagu:

“Dakle, bilo je u ovom periodu saradnje, bilo uzajamnog poverenja ali, naravno, ostaje činjenica da je za našu saradnju zapravo pravi test i za budućnost naše zemlje nesumnjivo od najvećeg značaja da se ta saradnja privede kraju. Mi ćemo učiniti sve da do toga dođe u najkraćem mogućem periodu. Svaki izgubljeni dan kad je reč o neispunjavanju tih obaveza, svaki dan je zapravo izgubljen dan. To je potpuno jasno i to je najjasnija naša procena i učinićemo sve da u periodu koje je pred nama u danima ili mesecima koji su i ovde pominjani tu saradnju dovedemo do kraja.”

Karla del Ponte razgovarala je u Beogradu i sa Rasimom Ljajićem, predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, i tom prilikom istakla da je izručenje optuženog generala Ratka Mladića najveća prepreka saradnji Srbije i Crne Gore sa Hagom i zaključila da je tom sudu neophodno izručiti ključne ljude.

Nakon današnje posete Beogradu i Podgorici, del Ponte stiže i u Zagreb, na razgovore sa hrvatskim zvaničnicima.
Očekuje se da će Del Ponte već u ponedeljak, 3. oktobra, na sastanku Saveta ministara EU informisati šefove diplomatija 25 članica Unije o saradnji država regiona sa Tribunalom u Hagu.
Na sastanku bi Savet ministara EU trebao usvojiti mandat za pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju SCG sa EU, dok Hrvatska očekuje odobrenje za početak pregovora o pristupanju Uniji.
XS
SM
MD
LG