Dostupni linkovi

Kritike predsednici Koordinacionog centra za Kosovo


Predsednica Koordinacionog centra Sadna Rašković Ivić saopštila je izmenje forme plana za Kosovo koji smo oblikovali predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica i ja, kao zajedničku politiku Srbije, kazao srpski predsednik Boris Tadić i dodao da su neki delovi plana taktičkog i strategijskog karaktera i apsolutno nisu za iznošenje ovog trenutka. S druge strane, Sanda Rašković Ivić u izjavi za naš program kaže da država nema nijedan razlog da svoj stav krije ni od međunarodne zajednice ne od sopstvenog naroda. Rašković Ivić takođe objašnjava šta bi tačno podrazumevala formula po kojoj Srbiji pripada suverenitet a Kosovu izvršna, zakonodavna i sudska vlast.

“Mi albancima ne možemo da uzimamo ono što oni već sada imaju. Znači, moramo ih vratiti na nivo ustava od 74. godine i dati im ono što su oni imali tada, to je otprilike ono što imaju u ovom trenutku. Mnogo je značajno da u okviru te njihove vlasti, da se oni tu umire. S druge strane da to ostane naša državna teritorija, a putem decentralizacije sve ono što oni imaju na nivou jedne Prištine mi imamo na nivou regiona gde žive Srbi.”

U Predsedništvu Srbije niko nije želeo da komentariše sukob na relaciji Tadić-Rašković Ivić ali je izvor Radio Slobodna Evropa iz Predsedništva koji je želeo da ostane anoniman kazao da će se najpre pokušati dogovoriti sastanak sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom kako bi se razjasnio nastali nesporazum. Sa iznošenjem plana za Kosovo trebalo je sačekati dok se predsednik i premijer Srbije ne dogovore o njegovom konačnom obliku, smatra s druge strane poslanik srpske liste za Kosovo Goran Bogdanović.

“Mislim da je u ovom trenutku to bilo nepotrebno zato što delovi tog plana nisu bili za objavljivanje iz prostog razloga što počinju pregovori i sa nekim stvarima se mora izaći za samim stolom.”

Istovremeno predsednik Srbije Boris Tadić razgovaro je sa šefom Poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Tomislavom Nikolićem sa posebnim osvrtom na pitanje Kosova i najavio da će narednih nedelja o ovom i o drugim najvažnijimm državnim pitanjima razgovarati i sa ostalim šefovima poslaničkih klubova u republičkom parlamentu. Upravo Tomislav Nikolić kaže da bi predsednik Srbije i predsednik Vlade državnu strategiju za Kosovo trebali da formulišu najpre u Skupštini Srbije.

“Mislim da je potrebno da predsednik Srbije i predsednik Vlade izađu u javnost sa svojim planovima za rešavanje Kosova i Metohije zato što ih to posle obavezuje. Ovako mi se čini kad Sanda Rašković kaže šta sve zahteva Srbija na Kosovu i Metohiji da bi jednog dana Koštunica mogao da kaže, znate šta, to je moj saradnik ona je išla mimo svojih ovlašćenja, ja to nikad nisam tražio.”

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović ističe da ova stranka stoji iza svake reči Sande Rašković Ivić i dodaje da ona nije izašla iz datog okvira koji je iznet i međunarodnim zvaničnicima. Ne znamo ni za kakvu tajnu strategiju predsednika Tadića i premijera Koštunice, ističe Zoran Anđelković, visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije, stranke koja u parlamentu podržava manjinsku Vladu Vojislava Koštunice i dodaje:

“Ja se ne slažem sa tom stategijom ili bolje reći sa tim planom koji je iznela Sadna Rašković-Ivić.”

Naposletku koordinator Foruma za međuetničke odnose Dušan Janjić, objašnjava da u rečima Sande Rašković Ivić nisu izneti strateški i taktički delovi plana i dodaje da je dobro što je javnost upoznata sa delom državne strategije za Kosovo.

“Meni je poznato sa međunarodnih skupova da su savetnici gospodina Tadića i gospodina Koštunice iste te elemente saopštavali strancima i nama koji smo bili prisutni u sali. Dakle, moj jedini komentar ili pitanje predsedniku Tadiću je zašto nešto može strancima, ne može domaćoj javnosti.
XS
SM
MD
LG