Dostupni linkovi

Skupština pozvana da odobri početak pregovora


Predsednik Kosova Ibrahim Rugova pozvao je poslanike da na sutrašnjoj sednici Skupštine podrže njegov predlog sastava pregovaračkog tima za razgovore o statusu Kosova. Rugova je ovaj poziv uputio nakon sastanka sa šefom UNMIK-a Sorenom Jesenom Petersenom.

Prema rečima Rugove, kosovsko vođstvo čeka izveštaj ambasadora Kai Eidea o stanju na Kosovu i istovremeno radi na pripremama da se, kako je rekao, na međunarodnom nivou otvore razgovori o budućnosti Kosova:

“Očekujem da Skupština na sednici u sredu usvoji moju deklaraciju koja je važna za međunarodni put u rešavanju statusa i za nezavisnost Kosova. Apelujem na poslanike da usvoje deklaraciju, jer je ona važan korak ka budućnosti i nezavisnosti.”

Očekuje se da se na sednici Skupštine pročita Rugovina deklaracija u vezi sa pripremama za razgovore o statusu. Istovremeno, šef UNMIKa je pozvao političke lidere da podrže inicijativu predsednika Rugove i preuzmu odgovornost jer, kako je rekao, nema vremena za gubljenje:

“Nakon prošlonedeljnih razgovora u Njujorku za korak smo bliže početku razgovora o statusu i zato političke partije nemaju vremena za gubljenje.”

Rugova je najavio da će se sutra, odmah nakon sednice Parlamenta, sastati sa pregovaračkim timom koga će činiti lideri četiri najveće partije kosovskih Albanaca, koji će kao delegacija raditi na pripremama za razgovore o statusu, što će, prema rečima Rugove, biti nezavisnost.
XS
SM
MD
LG