Dostupni linkovi

Oprečne reakcije na Stankovićevu kandidaturu


Premijer Srbije Vojislav Koštunica razgovaraće, prenose beogradski mediji, sa predsednikom Državne zajednice Svetozarom Marovićem, posle čega bi trebalo da bude poznat stav predsednika, ali i vladajuće koalicije u Crnoj Gori. Sam Zoran Stanković ranije je kazao da ne može prihvati kandidaturu za vojnog ministra, dodajući u izjavi za Radio Slobodna Evropa da će nakon dodatnih konsultacija Beograda i Podgorice objaviti svoj konačan stav:

“Pa ja u ovom trenutku ne mogu ništa više da kažem od ovog što sam do sada rekao, čekam da premijer Koštunica završi konsultacije sa rukovodstvom Crne Gore i on će me nakon toga pozvati. Biće poznati svi detalji oko eventualnog mog aganžmana kao ministra odbrane. Premijer Koštunica je izneo svoje razloge za moje imenovanje za ministra, ja sam izneo svoje razloge zbog čega smatram da nije potrebno i nakon toga smo postigli dogovor da on obavi razgovore sa koalicionim parnerima i sa državnim rukovodstvom Crne Gore, da me nakon toga ponovo pozove i ponovo razgovoramo o svemu što se tiče funkcije ministra odbrane.”

Istovremeno, o imenu kandidata, detaljima njegove biografije, kao i o stavu iz koje države članice stiže predlog, ne bi trebalo voditi javnu raspravu, smatra Dušan Proroković iz Demokratske stranke Srbije:

“Da ja ne bi prejucidirao bilo kakvo rešenje, ono što mislim kao član Demokratske stranke Srbije jeste da je general Zoran Stanković izuzetno dobra i pogodna osoba za vršenje jedne takve funkcije. Plašim se da neke ishitrene reakcije mogu da dovedu do određenog sukobljavanja ili male krize. Zato mnogo bolje je usaglasiti stavove prvo na republičkom pa na saveznom nivou pa sa jednim jedinstvenim stavom ili bez stava izaći u javnost.”

Opozicione partije, među kojima je Demokratska stranka predsednika Tadića, ocenjuje da izbor Stankovića ne bi bilo dobro rešenje, jer smatra da na čelu Ministarstva odbrane treba da bude civilno lice. Predsednik Poslaničke grupe Demokrata u Skupštini Srbije i Crne Gore Toplica Đorđević:

“Opredeljenje Demokratske stranke u vezi sa kontrolom ministarstava sile, kako se to inače kaže, sa kontrolom vojske, policije i službe bezbednosti je takvo da bez civilne kontrole nema reforme vojske, i bez promene u maniru izbora ministara tako da ministri ne budu vojna lica nego da budu lica iz civilnog sektora, mi ne vidimo na koji način bi se moglo uspešno da uradi reforma vojske. U tom smislu gospodin Stanković, po svemu onome što je radio ranije i o čemu su se izjašnjavale javnost i njegova struka, bez obzira na njegove eventualne dobre rezultate u tom poslu, on je ipak vojnik. I Demokratska stranka ne može da podrži ovakav predlog.”

Tomislav Nikolić, funkcioner Srpske radikalne stranke, koja u srpskom Parlamentu pojedinačno ima najviše poslanika, objasnio je za naš program zašto Radikali ne podržavaju kandidaturu Zorana Stankovića za ministra odbrane Srbije i Crne Gore:

“Ima više razloga, i formalnih i onih druge vrste. Pa znate, ako su već pohrlili u evropsko zakonodavstvo i traže da civili vrše kontrolu nad vojskom, otkud to da general bude ministar odbrane. S druge strane, general Stanković je smenjen sa mesta načelnika VMA, pa se postavlja pitanje kako to da neko ko ne može da bude načelnik VMA, može da bude ministar odbrane. Zaista mi je neshvatljivo. Ajde prvo da raščistimo zašto je smenjen sa mesta načelnika VMA, jel’ to nije bila priprema za Ministarstvo odbrane, to je bilo kažnjavanje. Srpska radikalna stranka nema koga da podrži, mi smo opoziciona stranka. Ali smatram da jednom konačno moraju te funkcije da podele onako kako piše u Ustavnoj povelji.”

Eventualnim pristajanjem da ministar bude iz Srbije, iako Ustavna povelja predviđa rotirajući kadar, Crna Gora bi po treći put izašla u susret zahtevu iz Srbije. Međutim, Miloljub Albijanić, iz stranke G17 plus koja participira u srpskoj Vladi, ističe da mesto ministra odbrane nesporno pripada Srbiji:

“Ministar odbrane će biti postavljen na predlog vladajuće koalicije Srbije. Ustavna povelja je zanimljiv dokument koji je do sada prekršen devet puta. Pa znate šta, u skladu sa dogovorom vladajuće koalicije u Srbiji biće predlog za novog ministra odbrane. I prethodni ministar odbrane je bio iz Srbije i nema tu spora. Srbija plaća 95 odsto u budžet vojske i mislim da treba da preuzme odgovornost za tu vrstu funkcije.”

I na kraju, saglasnost unutar vladajuće koalicije u Srbiji i stav vlađuće crnogorske grupacije definitivno će odlučiti hoće li Zoran Stanković postati novi ministar odbrane Državne zajednice Srbija i Crna Gora.
XS
SM
MD
LG