Dostupni linkovi

Sharon zadržao čelnu poziciju u Likudu


Ariel Sharon još je jednom preživio mogućnost vjerovatno nepovratnog političkog pada. Čelništvo Likuda tijesnom je većinom odbacilo, barem za sada, prijedlog bivšeg premijera Binyamnia Netanyahua o održavanju stranačkih izbora na kojima bi se izabrao novi predsjednik Likuda. Iako je značajno izgubio popularnost unutar Stranke, zbog toga što je povukao židovske doseljenike s palestinskih teritorija u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, Sharon je očuvao povjerenje najužeg vodstva Likuda, kaže izraelski ministar turizma Avraham Hirschenson:

"Rezultat današnjeg glasanja potvrdio je da Likud smatra nepotrebnim stvaranje komplikacija, do kakvih bi sigurno doveli izbori za novog predsjednika Stranke. Pokazali smo da želimo Sharona i da želimo da on nastavi voditi Izrael do isteka mandata. Likud podržava njegovu hrabrost i put koji je izabrao za dobrobit države i nacije."

No, raspoloženje među članovima Likuda nije posvuda isto. Među nezadovoljnicima, koje predvodi bivši premijer Binyamin Netanyahu, smatra se da je Sharon pokleknuo pred Palestincima i da je, povukavši doseljenike i vojsku iz Pojasa Gaze, tu oblast pretvorio u "bazu terorista".
Nakon ishoda sinoćnjeg glasanja u Likudu, Netanyahu je objavio kako ne odustaje od svog zahtjeva za promjenom čelništva stranke:

"Ovo je bilo samo prvo poglavlje priče i u njemu smo poraženi za samo nekoliko glasova. Postoji vrlo jaka snaga unutar stranke koja je protiv matice, protiv pritiska, protiv vlade i izazova. U njoj su idealisti, ministri, članovi Parlamenta koji su se oduprli svim pritiscima i ostali vjerni principima Likuda."

Međutim, nezadovoljnici u Likudu suočeni su s trenutno nerješivim problemom. Ispitivanja raspoloženja birača na nacionalnoj razini pokazuju da Sharon dobija na podršci, upravo zbog toga što je uspješno proveo povlačenje iz Gaze. Neposredno pred sinoćnje glasanje u čelništvu Likuda, Sharon je zaprijetio da će, u slučaju da se odobre izbori za novog predsjednika Stranke, napustiti Likud i samostalno formirati partiju centra. Taj bi potez bukvalno uništio Likud i nema sumnje da su s tom spoznajom na umu o Natanyahuovom prijedlogu glasali mnogi čelnici Likuda.
XS
SM
MD
LG