Dostupni linkovi

SDS najavljuje radikalizaciju u djelovanju


Srpska demokratska stranka, zbog mjera koje su dovele do potpune blokade rada ove stranke, očekuje solidarnost i podršku koalicionih partija, odnosno Stranke demokratska akcije i Hrvatske demokratske zajednice, u osudi političke odmazde koju međunarodna zajednica vodi protiv njih, kako tvrde u ovoj stranci. Predsjednik Srpske demokratske stranke Dragan Čavić:

“Pozivam politički slobodne stranke u BiH da se solidarišu sa Srpskom demokratskom strankom i da ne koriste ovo kao mjesto i vrijeme u kome će graditi svoju političku budućnost, napijajući se političke krvi i dalje onima kojima je već odavno politička krv puštena čitavim nizom mjera koje traju gotovo čitavu deceniju.”

Koalicioni partneri Srpske demokratske stranke u Vijeću ministara BiH, Hrvatska demokratska zajednica i Stranka demokratske akcije, još uvijek se ne žele precizno odrediti prema zahtjevu SDS-a. U Hrvatskoj demokratskoj zajednici kažu kako se ne mogu izjasniti o zahtjevu SDS-a, te da treba pričekati šta će se desiti u narednih nekoliko dana. Portparol Stranke Mišo Relota:

“Vjerojatno će i predsjednik stranke obaviti i telefonski razgovor s predsjednikom SDS-a, gospodinom Čavićem. Vidjet ćemo kako se situacija bude odvijala i onda će stranka, na sjednici Predsjedništva, ako bude potrebno, tamo 7. listopada, na svojoj narednoj sjednici i raspravljati o ovoj novonastaloj situaciji.”

I dok se u Hrvatskoj demokratskoj zajednici ne žele odrediti prema cijelom slučaju, u Stranci demokratska akcije kažu kako i dalje podržavaju tri principa Evropske unije o reformi policije. Poslanik ove stranke u državnom Parlamentu Elmir Jahić smatra da jedino Srpske demokratska stranka treba da snosi posljedice, jer je odgovorna što policijska reforma nije usvojena:

“Mislim da je zaista neprimjeren stav Srpske demokratske stranke. To je jedan vid ucjene. Sigurno je da u najvećoj mjeri ova stranka i njeno rukovodstvo su doprinijeli ovakvom stanju i pritiscima koji se vrše od strane međunarodne zajednice.”

Predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić kaže kako se ova stranka ne želi miješati u sukob na relaciji SDS - OHR. Kao razlog navodi:

“Znate da je PDP u Savjetu ministara u tehničkom mandatu i mislim da postoje drugi partneri koji daleko više o tome treba nešto da kažu nego mi.”

Prvi zamjenik Visokog predstavnika u BiH Lorens Batler izjavio je kako Vlada RS nema novi rok za reformu policije, te da pregovora o tri ključna principa Evropske unije neće biti:

“Svaki prijedlog koji bude rezultat ovih konsultacija mora da ispoštuje tri osnovna principa Evropske unije. O ovome se neće pregovarati. A Vlada pod rukovodstvom SDS-a mora da dođe do prijedloga veoma brzo.”

Batler je rekao kako se u idući ponedjeljak u Briselu sastaju ministri vanjskih poslova Evropske unije koji će razgovarati o situaciji na Balkanu, a za sedam dana u Sarajevu će se održati sastanak političkih direktora Vijeća za implementaciju mira. Batler je tim povodom izjavio da će ono što Vlada RS uradi ovih dana imati značajan uticaj na ova dva sastanka.

“Vlada pod rukovodstvom SDS-a zna šta treba da uradi i nadam se da neće protraćiti svoje, vaše i naše vrijeme”, poručio je predstavnicima vlasti u RS-u prvi zamjenik Visokog predstavnika Lorens Batler.
XS
SM
MD
LG