Dostupni linkovi

Obnavlja se nasilje na Bliskom istoku


Upad izraelske vojske u dio grada Ramalah uslijedio je nakon što su helikopteri tokom noći ispalili nekoliko raketa na grad Gazu i na Khan Yunes na jugu pojasa Gaze. U Bet Hanunu je pogođeno sjedište Palestinske samouprave, jedan je Palestinac ranjen u glavu. Portparol izraelske Vojske potvrdio je zračni napad na sjeveru pojasa Gaze, uz obrazloženje da ga " koriste teroristi da bi se pridružili sektorima s kojih se ispaljuju rakete na Izrael". Sinoćnji su napadi imali za cilj četiri instalacije koje su koristile "terorističke organizacije radi skladištenja oružja, jer Izraelska vojska nastavlja odlučno braniti svoje stanovništvo", kazao je portparol Vojske.

Palestinski ministar obnove Ghasan al Khatib izjavio je kako od međunarodne zajednice očekuje snažniju diplomatsku aktivnost, kako bi se okončala rastuća izraelska provokacija i napadi. Krug nasilja se mora zatvoriti, kazao je:

"Mi pozdravljamo pozitivne odgovore nekih grupacija, uključujući Hamas koji je obećao obustavu vatre. Od SAD i četvorke očekujemo da preduzmu neophodne korake kako bi se i Izrael obavezao na obustavu vatre.”

U nedjelju navečer su u izraelskom zračnom napadu u pojasu Gaze ubijeni šef radikalne palestinske grupe Islamski džihad Mohamed Kalil i član iste organizacije, iako je vođa Hamasa Mahmud al-Zahar proglasio okončanje oružanih operacija protiv Izraela:

"Držimo se Kairskog sporazuma, pozivamo sve naše naoružane grupe da zaustave operacija protiv izraelske okupacije izvan pojasa Gaze".

Zahar je precizirao kako je takva odluka donesena, jer je Hamasu stalo da "štiti palestinski narod od ugnjetavanja cionista i sačuva atmosferu slavlja zbog poraza okupacije", zanijekavši da su Hamasove akcije odgovor na izraelsko hapšenje Hamasovih aktivista u nedjelju.
Izraelska je vojska, naime, uhapsila 50 palestinskih aktivista Hamasa i Islamskog džihada u noći s nedjelje na ponedjeljak, nakon što je u subotu uhapšeno 207 aktivista u raznim mjestima na Zapadnoj obali. Među privedenima je i sheyh Hassan Yussef, koji se smatra glavnim vodjom Hamasa za Zapadnu obalu. Govoreći jutros novinarima, portparol ministra spoljnjih poslova Izraela Mark Regev je kazao:

"Hamas nije dio nikakvog političkog rješenja. Oni su problem, jer ne žele mir, niti rješenje koje podrazumijeva dvije države. Oni čak ni ne podržavaju prekid vatre. Važno je da palestinsko vođstvo učini ono što je obećalo – da razoruža Hamas.”

Susret palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa i izraelskog premijera Ariela Sharona, planiran za iduću nedjelju, otkazan je zbog, kako se navodi, Abbasovog zahtjeva da mu treba više vremena za pripremu razgovora.
XS
SM
MD
LG