Dostupni linkovi

Ukidanje crnogorskih carina za Kosovo bez odjeka


Objašnjenje i komentar za odluku crnogorske Vlade da ukine carinske stope za robu sa Kosova zvanično je izostalo delom zbog toga što se većina resornih ministara nalazi sedištu MMF-a na redovnoj godišnjoj skupštini. Bez komentara su i u Privrednoj komori Srbije. U Ministarstvu trgovine kažu da ministar Bojan Dimitrijević ne može da komentariše odluku o kojoj zvanično nije upoznat. Miroslav Popović:

“Tema je vrlo ozbiljna i ne bi hteo da komentariše na osnovu onoga što iz Crne Gore dolazi, a da on nema podataka o tome.”

Nakon što su ukinuli punktove, koji su u svemu podsećali na carinske ispostave, Vlada i carinski organi Srbije uveli su kontrolu robe i plaćanja taksi na administrativnoj granici sa Kosovom u nameri da smanje sivu ekonomiju. Privrednik iz Kuršumlije, koji je želeo da ostane neimenovan, za naš program govori o veoma komplikovanoj proceduri carinjenja i plaćanja taksi za robu koja preko graničnog prelaza Merdare sa Kosova ulazi u Srbiju:

“Na robu koja ide sa Kosova nema PDV, ali sva roba mora da ide za Niš na carinu da se odradi evidencioni list, ideš na Merdara, gore razdužuješ robu, platiš carinu. Kod njih je 17 posto carina, plus dva i po posto na unutrašnji porez, imaš špediciju.”

Koliko to, recimo, izađe po jednom kamionu?

“Za lesonit izađe 740 evra carina.”

Privrednici iz Novog Pazara, koji su po geografskom položaju upućeni na poslovanje i u Srbiji i u Crnoj Gori, tvrde da ukidanje carina i taksi na robu koja sa Kosova stiže u Crnu Goru bitrno smanjuje konkurentnost njihove proizvodnje. Mirsad Dragolovčanin, predsednik Udruženja preduzetnika Novog Pazara, kaže da su najvažniji razlog za takvu ocenu takse koje se naplaćuju na granici Srbije i Crne Gore:

“Time mi dolazimo u jedan nezavidan položaj, u jednu nekonkurentnost u odnosu na naše kolege iz Crne Gore. Znači, ta carina se kreće između 12 i 18 posto, što apsolutno dovodi priču o slobodnoj trgovini na ovim prostorima do apsurda. Znači, mi imamo taj odnos kao da trgujemo sa nekom državom sa Dalekog Istoka.”

Miroslav Prokopijević, iz Evropskog instituta za istraživanje tržišta, procenjuje da je Crna Gora uradila dobar potez ukidajući carinske barijere:

”Da li će to imati repekusije na Srbiju, ne zam, da li će Srbija poći istim tim stopama, jer za razliku od Crne Gore gde se, ipak, u carinskoj policiji vodi liberalnija politika, u Srbiji se carine u zadnjih pola godina podižu tako da je prosečna carinska stopa od sedam odsto od pre neku godinu došla na deset odsto. Bilo bi dobro, naravno, da Srbija ima sličan korak ali vrlo je veliko pitanje da li će do toga doći.”
XS
SM
MD
LG