Dostupni linkovi

Vlasti RS umanjile broj povezanih sa zločinom


Radna grupa za Srebrenicu nastavila je danas rad na analizi dokumentacije iz spiska pripadnika Vojske RS koji su učestvovali u događajima u i oko Srebrenice, jula 1995. godine, a koju joj je dostavilo Ministarstvo odbrane RS.

Istražna podgrupa, koja je zadužena za donošenje procjene o nivou saradnje organa vlasti RS sa Radnom grupom, utvrdila je da je Ministarstvo odbrane primjenjivalo nezadovoljavajuću metodologiju u prikupljanju podataka o učesnicima u srebreničkom masakru. U Radnoj grupi ne žele da saopštavaju broj ni imena pripadnika Vojske RS koji se dovode u vezu sa dešavanjima u Srebrenici, ali potvrđuju da je prvobitni spisak Ministarstva odbrane od 25.000 ljudi znatno redukovan. Jovan Spaić, predsjedavajući Radne grupe:

“Znači, taj broj je smanjen, ali isključivo zbog grešaka tehničkih u kompjuterskoj obradi podataka. Mi smo samo analizom i u radu sa Ministarstvom odbrane, odnosno s ljudima iz Vojske RS koji rade na ovim poslovima, a koristeći naravno i dokumentaciju, došli do nekih malo drugačijih definicija o učešću pripadnika nekih jedinica u odnosu na ono do sada što su oni imali, jer je prispjela dokumentacija iz Haškog tribunala, pa se i ona koristi.”

Kraj septembra je rok koji je Visoki predstavnik za BiH Pedi Ešdaun dao Radnoj grupi da prikupi podatke o pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske RS koji su umiješani u srebrenički masakr. Jovan Spaić:

“OHR je upozorio nas. Mi smo bili sa predsjednikom Vlade i sa ministrima, gore u Sarajevu. Predstavnici OHR-a su i danas bili prisutni i upozoreni smo da to uradimo na vrijeme i mi se trudimo i vjerujemo da ćemo uspjeti na kraju da to ispoštujemo i damo i Vladi i Tužilaštvu i OHR-u.”

Radna grupa završila je dio posla na sakupljanju podataka o pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova RS koji su učestvovali u događajima u i oko Srebrenice, a rad na podacima koje joj je dostavilo Ministarstvo odbrane nastaviće u narednim danima.
XS
SM
MD
LG