Dostupni linkovi

Ptičija gripa nije tako daleko


Iako u Evropi još nije zabilježen nijedan slučaj ptičje groznice, Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je upozorila sve zemlje starog kontinenta na opasnost od širenja ovog virusa. U BiH, prema mišljenju eksperata, opasnosti od ptičje gripe još nema. Zlatko Puvačić, glavni epidemiolog Federacije BiH:

“Po ocjeni Svjetske zdravstvene organizacije, BiH ne spada još uvijek u rizično područje za pojavu ove bolesti, s obzirom da BiH nema neka značajnija staništa ptica selica. Očekuju se vrlo brzo, sa zahlađenjem, patke, guske, labudovi iz sjevernih krajeva koji će preletjeti BiH. BiH ima beznačajan broj tih staništa, tako da su rizici dosta niski.”

Bolest se prenosi samo sa zaražene životinje na čovjeka i virus se nalazi u zagađenoj prašini i đubretu, što u najugroženiju kategoriju svrstava prerađivače i uzgajivače peradi. Sa čovjeka na čovjeka se može prenijeti jedino ukoliko dođe do mutacije virusa, što je rijetkost. Unatoč najavljenoj opasnosti, konkretan program zaštitinih mjera proizvođačima u BiH još nije ponuđen. Izuzev, kako tvrdi predsjednik Udruženja peradara i živinara BiH, Zlatan Ivanović, oskudnih brošura za veterinarske inspektore, tako da su prerađivači prepušteni sami sebi:

“Mi koji se bavimo tom proizvodnjom bojimo se kako materijalne štete tako i zdravstvene štete koja može nastati, jer smo mi prvi u kontaktu sa perad. I mi smo ti koji smo prvi izloženi eventualnoj nekoj infekciji, odnosno nekoj bolesti. Duplo više se plašimo te gripe nego drugi koji nemaju dodira sa peradarstvom ili koji su iznad toga i dijele savjete.”

Institut za mikrobiologiju sarajevskog kliničkog centra uključen je u kontrolu virusnih uvezenih bolesti, te u projekat prevencije i kontrole ptičje gripe, a u okviru projekta koji organizuje EU. No, mjere opreza se moraju pooštriti. Mirsada Hukić, šef Instituta za mikrobiologiju Kliničkog centra u Sarajevu:

“Trebalo bi se uvesti prikupljanje ptica koje uginu, da vismo od čega su uginule, jer mi nismo nikada radili takva istraživanja, da vidimo šta je to među njima. Za sada ne postoji vakcina, ali je u pripremi i mi smo se prijavili za testove, za testiranje, za dijagnostiku ptičje gripe.”

Ukoliko se u slučaju pojave ptičije gripe ne povede računa o načinu uklanjanja peradi koja mora biti uništena, te dezinfekciji farmi, posljedice po zdravlje, kao i industriju peradi, mogle bi biti velike. Novac za takvu akciju država još nije obezbijedila, tvrdi predsjednik Udruženja peradara i živinara BiH, Zlatan Ivanović:

“Nas još brine to što nije osiguran nikakav fond u državi koji bi mogao da eventualno sankcioniše situaciju, jer se ta perad mora neškodljivo ukloniti, zakopati i, naravno, da je onaj ko je organizator toga svega će pretrpjeti velike štete. I žalimo za tim štotakvih sredstava, koliko znamo, nema.”

U Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH tvrde da nema razloga za paniku kada je u pitanju ptičja gripa, već bi se građani trebali pripremati za nadolazeći talas gripe, uobičajen za ovo doba godine. Podjednako, upozoravaju eksperti, treba izbjegavati konzumiranje uvozne peradi, te svaki kontakt sa divljim pticama, naročito selicama.
XS
SM
MD
LG