Dostupni linkovi

Evropske refleksije izbora u Njemačkoj


Prije nego li su njemački birači, u gotovo jednakim omjerima, najviše glasova prošle nedjelje dodijelili Demokršćanima i Socijaldemokratima, Evropska je unija bezuspješno pokušavala utvrditi jedinstvenu i čvrstu politiku o ključnim pitanjima o zajedničkog interesa – novom proračunu, Evropskom ustavu i nastavku evropskih integracija. Politička neizvjesnost nastala u najvećoj članici Unije nakon parlamentarnih izbora mogla bi dodatno ugroziti zajedničko funkcioniranje evropske dvadesetpetorice.

Činjenica da ni njemački Demokršćani, ni Socijaldemokrati neće moći samostalno formirati vladu i da će morati praviti kompromise kako bi za koaliciju pridobili manje stranke, vrlo jasno sugerira da, tko god na kraju u nju ušao, nova njemačka vlada neće biti jaka.

Izostanak očekivane uvjerljive pobjede konzervativne Kršćansko-demokratske unije (CDU) i dolaska na čelo Vlade njezine čelnice Angele Merkel nije iznenadio samo članove i čelnike ove stranke. Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso također se nadao da će pobjeda CDU-a i podrška Angele Merkel jačanju zajedničkog tržišta olakšati provedbu njegovih planova za dodatnu liberalizaciju evropskog gospodarstva.

Britanski premijer Tony Blair već je pripremao savez s Angelom Merkel, za koji se nadao da će dovesti do reforme Evropske unije i uspostave modela slobodnog tržišta kakav je stvoren u Britaniji. Nakon neodlučenih njemačkih izbora i već na polovici mandata na čelu Unije, London je, baš kao i Bruxelles, sada potpuno nijem i politički blokiran. Richard Whitman iz Kraljevskog instituta za međunarodne odnose u Londonu kaže za Radio Slobodna Evropa da britanski entuzijam za promjene vidljivo opada:

"Mislim da će se britansko predsjedanje Evropskom unijom okončati vrlo tiho i bez velikih poteza. Ovo i zbog toga što je, u najvažnijim stvarima koje treba razriješiti, sama Britanija zapravo dio problema, a ne njihovih rješenja."

Nakon što su Francuska i Nizozemska odbile novi Evropski ustav, čelnici Unije nisu se uspjeli sporazumjeti ni o novom proračunu. Britansko predsjedništvo čini se inertnim, a neodlučan ishod njemačkih izbora stvari čini samo gorim, kaže Whitman. Još jedan analitičar, Marco Incerti iz Centra za evropske studije u Bruxellesu, vjeruje kako je neuspjeh Angele Merkel pokazao da su neopravdana bila predviđanja o dolasku novih evropskih lidera koji se zalažu za jačanje slobodnog tržišta:

"Politički promatrači su pogriješili, ne samo u Njemačkoj, nego i u Francuskoj. Još ljetos svi su govorili o Angeli Merkel i francuskom predsjedničkom kandidatu Nicholasu Sarkozyu kao o novom dinamičnom duetu na evropskoj sceni. S njima se razgovaralo kao da su već na vlasti, a njihov je dolazak viđen kao poticaj jačanju njemačko-francuske osovine, koja je sada trebala uključiti i Veliku Britaniju, ali i sve veće članice Unije."

Ne samo da Angela Merkel nije uvjerljivo pobijedila na njemačkim izborima, nego i Sarkozy gubi na popularnosti u Francuskoj, gdje jača podrška predsjedničkoj kandidaturi premijera Dominiquea de Villepina.

Od toga tko će vladati u Berlinu ovise odnosi unutar Unije i prema Sjedinjenim Državama, a oko invazije Iraka. Ostanak Gerharda Schroedera na čelu njemačke Vlade značit će da unutrašnji, evropski i transatlantski raskol, koji je nastao o tom pitanju, neće biti brzo prevladani. Dolazak Angele Merkel u Berlin mogao bi ubrzati normalizaciju i jačanje evropskih i njemačkih odnosa sa Amerikom, tvrdi Marco Incerti iz Centra za evropske studije u Bruxellesu.
XS
SM
MD
LG