Dostupni linkovi

Za sada nema kazni...


Bez obzira na sve blokade, reforma policije u BiH biće ostvarena - bilo to iduće sedmice, idućeg mjeseca ili naredne godine, poruka je predstavnika međunarodne zajednice u BiH. Vlastima Republike Srpske, predvođenim Srpskom demokratskom strakom, ne preostaje ništa nego da ponovo razmisle, kaže Visoki predstavnik Pedi Ešdaun, najavljujući prvu fazu odgovora međunarodne zajednice na trenutnu situaciju, koja će se provoditi, ističe, samo po planu i zamislima međunarodne zajednice. Špekulacije da će smijeniti čelne ljude SDS-a nisu se ostvarile, ali ambasador Ešdaun diplomatski najavljuje:

„Ukoliko Srpska demokratska stranka nastavi svojim putem, biće suočena sa posljedicama. To je sasvim sigurno. A mi možemo čekati, imamo dovoljno vremena za naše dalje akcije. Kakve god posljedice bile, zbog te izabrane izolacije najviše će patiti građani Republike Srpske: cijena izolacije za njih biće manje posla i novih radnih mjesta, više siromaštva, bez šansi za dobijanje viza.“

Ambasador Ešdaun još nagašava:

„Nema opasnosti za Republiku Srpsku, ukoliko se usvoji reforma policije. Stvarna opasnost za taj entitet leži u izolaciji. U isto vrijeme, BiH ostaje crna rupa u regionu, u kojem Hrvatska, Makedonija, Albanija, pa čak i Srbija i Crna Gora idu dalje u evropskim integracijama.“

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Daglas Meklheni prenio je odlučan stav američke admistarcije, uz svoje razočarenje, jer je BiH ponovo došla do kritičnog trenutka - kada se očekivalo da do desete godišnjice Dejtonskog sporazuma pristupi procesu stabilizacije i pridruživanja:

„Neka bude jasno da mi snažno podržavamo Evropsku uniju u njenim zahtjevima i sve one koji žele ostvarenje reforme policije. Mnogi pitaju kakve sankcije će uslijediti zbog neuspjeha Vlade Republike Srpske da ozbiljno pristupi rješavanju ovog pitanja. Nažalost, najveće sankcije u ovom trenutku već podnose građani Republike Srpske i BiH u cjelini.“

I ambasador Velike Britanije u Sarajevu Metju Rajkraft naglašava da pregovori o procesu stabilizacije i pridruživanja mogu početi tek sa reformom policije:

„Sadašnja Vlada Republike Srpske vodi taj entetet u opstrukciju i izolaciju, ali još uvijek nije kasno da promijene taj kurs. Ostaje još jedna, posljednja šansa.“

Šef Delegacije Evropske komsije u BiH Majkl Hemfris ponovio je tri osnovna principa Evropske unije, bez kojih nema reforme policije u BiH:

„Osiguranje državne nadležnosti nad radom policije, drugi je eliminacija političkog uplitanja u rad policije i treći princip podrazumijeva osiguranje tehničkih i profesionalnih kriterija za rad u policijskim regijima u BiH.“

Ovi uslovi se, ističe ambasador Hemfris, ne mogu i neće mijenjati. Visoki predstavnik Pedi Ešdaun naglašava nakon svega da nema novih rokova, da su ustvari oni prošli, poručujući vlastima u Banjaluci da ne gledaju ka Beogradu:

„Beograd vam neće pomoći, jer Beograd se ne osvrće ka Banjaluci već gleda prema Briselu. Za nekoliko sedmica Beograd će biti na pravom putu, a Banjaluka će ostati u izolaciji.“

*****

Predsjedništvo Srpske demokratske stranke analiziralo je danas situaciju u kojoj se nalaze ova politička partija i RS, nakon što je Visoki predstavnik upozorio stranku i Vladu RS-a da mogu birati između tri evropska principa o reformi policije ili izolaciju. Potpredsjednik Srpske demokratske stranke, Mladen Bosić, nakon završene sjednice, za naš radio je izjavio kako je dalji cilj stranke smanjenje tenzija na relaciji Visoki predstavnik - Srpska demokratska stranka jer, kako je rekao, prijetnje koje je uputio OHR ne mogu rezultirati ničim:

“Tri evropska principa smo mi prihvatili. Pitanje je kako se oni tumače. Problem tumačenja tih evropskih principa bojimo se da je postavljen na suviše čvrste osnove koji ne dozvoljavaju uopšte bilo kakav kompromis. Nadamo se i očekujemo od predstavnika međunarodne zajednice da ćemo ovih dana ponovo, pa makar i neformalno, razgovarati o ta tri principa - šta oni znače. Ja mislim da će ipak na kraju razum preovladati i da će se doći do nekog rješenja.”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da politika Vlade RS i Srpske demokratske stranke vodi ne samo ovaj bh. entitet već i cijelu BiH u izolaciju od cijelog svijeta. Za Tihića neuspjeh policijske reforme predstavlja dio plana destabilizacije prilika u BiH i dovođenja u jedan regionalni kontekst sa pitanjem Kosova. Na naše pitanje da li je očekivao da Visoki predstavnik danas nekog smijeni u RS-u, Tihić je rekao:

“Pošteno da vam kažem, nisam očekivao smjenu, očekivao sam nešto drugo, ali odgovornost je na Visokom predstvaniku i on vjerovatno ima svoj plan i red poteza. Vidim da se opredijelio za još jedno upozorenje, još jedne prijetnje. Da li će to imati rezultata ili neće, da li ćemo izgubiti još vremena i koliko, vidjet ćemo uskoro.”

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Bariša Čolak kaže kako bi svi trebali konačno shvatiti da reforma policije treba svim građanima u zemlji. Upitan hoće li upozorenje Visokog predstavnika upućeno Srpskoj demokratskoj stranci polučiti bilo kakav napredak i prihvatanje reforme policije, Čolak je rekao:

“Ja vjerujem, čvrsto vjerujem da ćemo mi i ovu reformu provesti, samo bi bila ogromna šteta ako mi to ne bismo brzo shvatili. Izgubit ćemo dragocjeno vrijeme. Bolje da to napravimo danas nego sutra. I ja vjerujem da će i ovo upozorenje imati određenog utjecaja na stavove prije svega Vlade RS-a, ali bojim se da već sad mi smo u jednoj fazi koja je zakašnjela u odnosu na ono što moramo napraviti. Ne kažem da ne možemo sustići, ali mislim da bi trebalo se otrijezniti i da bi trebalo odluku donijeti što je moguće prije.”

Čolak smatra da bez policijske reforme Bosna i Hercegovina neće biti dio Evrope, što je jasna poruka Evropske zajednice. Svako odlaganje, kaže Čolak, Bosnu i Hercegovinu može koštati.
XS
SM
MD
LG