Dostupni linkovi

Pjongjang ne namjerava ispuniti obećanje?


Nakon što su jedan drugom stisnuli ruke, sjevernokorejski i američki vođe pregovaračkih timova, Christopfer Hill je izjavio:

"Mi dogovor vidimo kao dobrovoljni pristanak Sjeverne Koreje da prekine s dosadašnjim poslom, tako da ne namjeravamo ići na teren u potragu za nuklearnim postrojenjima. Mi očekujemo da se stvari riješe brzo, jer je to u interesu Sjeverne Koreje. Što prije to bolje, i mislim da oni to znaju".

Ali samo dan nakon potpisivanja ovog istorijskog sporazuma, Sjeverna se Koreja počela poigravati. U saopštenju Ministarstva spoljnjih poslova Pjongjang je saopštio kako Sjedinjene Američke Države ne bi trebale ni sanjajati o obustavi nuklearnog programa prije nego što Sjeverna Koreja dobije reaktore na laku vodu. SAD odgovaraju da takav uvjet nije potpisan, Japan to smatra neprihvatljivim, dok Kinezi pozivaju sve strane da ispune obećanja. Kineski ministar spoljnjih poslova Qin Jang kaže:

"Mi se nadamo međusobnom poštovanju svih strana u pregovorima. Koliko ja znam, dogovor koji smo postigli podrazumijeva nastavak pregovora u novembru. Nisam čuo da je to promjenjeno."

Šest zemalja dogovorilo je juče principijelno okončanje sjevernokorejskog nuklearnog programa i povratak na civilni sistem korištenja te energije. Šestorica su takođe za "neko određeno vrijeme" predvidjela početak razgovora o zamjeni postojećih - reaktorima na laku vodu. Portparol američke Vlade Adam Ereli kaže da se to odnosi na vrijeme kada Sjeverna Koreja okonča svoj aktuelni nuklearni program.

Zašto su onda predstavnici Sjeverne Koreje, samo dan nakon pružene ruke i razmjenjenih osmjeha, doveli u pitanje ovaj istorijski sporazum tvrdnjom da neće odustati od svog programa nuklearnog naoružavanja prije nego što dobije civilni reaktor za proizvodnju struje? Toshimitsu Shigemura, profesor na Univerzitetu u Tokiju, expert za Sjevernu Koreju, tvrdi da je u pitanju trik za domaću publiku:

"Kad Sjeverna Koreja objašnjava postignuti sporazum svom narodu, moraju kazati da će u zemlju najprije stići reaktori na laku vodu. Ako bi rekli da Amerikanci traže najprije obustavu aktelnih programa, pa potom dobijanje civilnih reaktora, postoji velika opasnost da vojska i generali ne prihvate sporazum.”

Sjeverna je Koreja objavila kako je spremna graditi most povjerenja s SAD, što je sinonim za klasičan odnos ucjene bogatih nad siromašnim. Amerikanci će naime Sjevernoj Koreji za njeno odustajanje od nuklearnog naoružavanja otvoriti puteve za ulazak ekonomske pomoći u ovu siromaštvom iscrpljenu zemlju. Japanski profesor Toshimitsu Shigemura, sumnja međutim da će Pjongjang ikada ugasiti svoju proizvodnju nuklearnog oružja:

"Sjeverna Koreja ni ne razmišlja o ukidanju svog nuklearnog programa. Ekonomski iscrpljena zemlja si ne može dozvoliti da i vojno oslabi. Pjongjang se plaši da u slučaju obustave svojih sadašnjih nuklearnih programa, neće više imati monete za razgovore sa svijetom, da Sjeverna Koreja bez nuklearnog oružja nikom više ne bi bila interesantna."
XS
SM
MD
LG