Dostupni linkovi

Šverc postoji, ali ne sa kriznim regionima


Postoji velika mogućnost da oružje ilegalno odlazi sa Balkana u krizne regione, smatra vojni analitičara Aleksandar Radić, ali napominje da kontrola koja je uspostavljena posle pritisaka sa Zapada i koja se prvenstveno odnosi na državne poslove, u velikoj meri smanjuje mogućnosti takve trgovine:

“Gotovo da ne postoji manevarski prostor unutar koga bi neovlašteno državne kompanije trgovale oružjem sa zemljama sa crne liste. Naprosto, tako nešto bi je previše koštalo jer mnogo više bi izgubili time što bi se zamerili Amerikancima i zapadnom svjetu nego što bi uspeli da zarade na konkretnim poslovima.”

Radić, međutim, kaže da postoji jedan vrlo širok prostor unutar koga je moguće afirmisati interese organizovanog kriminala i to je po njemu najveći problem Balkana:

“Postoje brojni švercerskih kanali, granice su propusne. Koliko god da kvalitetno obezbeđujete granicu uvek postoji mogućnost da se prođe, a ima prostora gdje kontrola nije rigorozna. Recimo jedan od problema je obezbeđenje granica Crne Gore jer poslije predaje zadataka nadzora nad granicom od strane vojske crnogorskoj policiji u priličnoj mjeri je olabavljen pristup obezbeđenju državne granice a na vodama je praktično simbolična.”

Predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost Milorad Mirčić ne isključuje mogućnost da su u trgovinu oružjem umešane mnoge zemlje, odnosno njihove fabrike namenske proizvodnje. On kaže da toga nije pošteđen ni Izrael, koji je direktno konforntiran sa pojedinim terorističkim grupama:

“Teroristi u svom naoružanju imaju izraelsko specijalno oružje. Kad je u pitanju terorizam očito je da postoje trgovci naoružanjem ali ako bi se osvrtali u prošlost onda su tu umešani mnogi ljudi koji su sad na čelnim funkcijama i u Srbiji i u Hrvatskoj i bivšim republikama. To je taj recidiv od Jugoslovenske narodne armije, to je taj recidiv i u obaveštajnom i u ovom operativnom djelu.”

Kada je u pitanju naoružanje koje pripada Vojsci Srbije i Crne Gore, po tvrdnji pukovnika Zorana Žabića, šefa informativne službe Generalštaba, apsolutno ne postoji mogućnost da ono bez znanja nadležnih organa izađe iz skladišta i da bude upotrebljeno za neke druge namene:

“Što se tiče tog naoružanja koje se nalazi u upotrebi i u skladištima vojske to je sasvim sigurno da se nalazi pod potpunom kontrolom. Svakodnevno i periodično se vrši uvid, pogotovu naoružanje i ta minsko-eksplozivna sredstva koja su skladištena, znači koja se nalaze u magacinima, tako da tom redovnom kontrolom se stiče uvid tačno u stanje i u brojnu veličinu i naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava.”
XS
SM
MD
LG