Dostupni linkovi

Vojska racionalnija, a opet skuplja


Za oružane snage BiH u sljedećoj godini, prema projekciji državnog ministarstva odbrane, trebalo bi izdvojiti 300,5 miliona maraka. Najviše novca bilo bi utrošeno na bruto plate, i to oko 164 miliona maraka.
Predviđeni nacrt budžeta veći je za 26,4 miliona maraka u odnosu na dosadašnje budžete entitetskih ministarstava odbrane, što je i izazvalo najviše polemike na sjednici Komisije za odbrambenu i sigurnosnu politiku oba doma državnog Parlamenta. Član Komisije Momčilo Novaković:

“Za mene je sporna i nabavka nove opreme, posebno kad se radi o vozilima, jer ne mogu vjerovati da iz sve ove opreme koja sada postoji u entitetima mi ne možemo izvući dovoljan broj sanitetskih vozila. Neću da pričam o autobusima.”

Predsjednica Komisije za finansije i budžet Zastupničkog doma državnog Parlamenta, Ljiljana Milićević :

“Ne mogu da shvatim logiku povećanja budžeta u ovom iznosu. Pogotovo je to vidljivo u naknadama koje su duplo povećane. Pa onda strana 10., u vrhu, kaže:’Za osposobljavanje, dokvalifikaciju bračnog druga kalkulisano je 5000 maraka.’ Pa, ljudi moji, mi, pod jedan, viška ćemo imati ljudi, a nekome ko će možda otići negdje na doškolovavanje treba još odvojiti 5000 maraka, ili željeti da se odvoji - to je meni jednak grijeh.”

Zamjenica ministra odbrane, Marina Pendeš, kaže kako su finansijska sredstva uvećana iz razloga što se radi o tranzicijskom procesu. Prema njenim riječima, ukoliko se donese odluka o smanjenju oružanih snaga, jedan dio novca bit će namijenjen onima koji ostanu bez posla.
Na naše pitanje kako komentariše nezadovoljstvo poslanika da se radi o velikim finansijskim izdvajanjima za državno ministarstvo odbrane, s obzirom na činjenicu da se još uvijek ne zna na koji način će se obezbijediti predviđena sredstva, Pendeš je rekla:

“Mislim da su njihove primjedbe na mjestu. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je proračun za 2005. godinu sastavljen iz proračuna od Vijeća ministara, Ministarstva odbrane RS-a i Federalnog ministarstva odbrane, onda, ako se ide u reformske procese gdje se očekuje smanjenje broja pripadnika oružanih snaga, finansijska održivost oružanih snaga, racionalizacija, malo to nije logično koliko je proračunski zahtjev veći.”

Zakon o odbrani BiH još uvijek se nalazi u parlamentarnoj proceduri. Ukoliko bude usvojen, oružane snage BiH od 1. januara naredne godine trebale bi brojati 10.000 profesionalnih vojnih lica, te 1.000 civila. Bez posla, prema procjeni državnog Ministarstva odbrane, ostat će 2.070 osoba. Kao naknadu za izgubljeni posao bi, prema prijedlogu Ministarstva, trebali dobiti po 10.000 konvertibilnih maraka.
XS
SM
MD
LG