Dostupni linkovi

Ima li pritisaka na policiju RS?


Kako je prošle sedmice Narodna skupština RS odbila paket policijskih reformi na evropskim principima, barem naizgled se činilo da je priča o reformi policijskih struktura u Bosni i Hercegovini na klupi za odmor. Direktor banjalučkog političkog magazina “Novi reporter“ Igor Gajić ipak smatra da Visoki predstavnik stalno vrši pritiske na predstavnike RS, kako bi se deblokirao proces reforme policije. Kao jedan od primjera navodi i posljednje pismo prvog zamjenika Visokog predstavnika, Lorensa Batlera, upućeno ministru unutrašnjih poslova RS Darku Matijaševiću, u kojem ga optužuje za javno miješanje politike u rad policijskih struktura:

“S jedne strane, to je nastavak pritiska oko reforme policije, a s druge strane služi kao najava ne samo smjena unutar Ministarstva unutrašnjih poslova RS nego, generalno, smjena i na nekim drugim mjestima, u Vladi RS, možda čak i kompletne Vlade RS, kao i nekih političkih funkcionera stranaka na vlasti.”

U OHR-u za sada nema komentara na takve tvrdnje. Batler je, kažu, smatrao da je policija RS-a pokazala svoju neprofesionalnost na press konferenciji od 9. septembra, održanoj na Palama, na kojoj su objavljeni detalji istraga ratnih zločina počinjenih nad Srbima. Tada su izneseni podaci o 66 slučajeva ubistava, pet slučajeva silovanja i više od 1.100 hapšenja počinjenih na području Sarajeva, Mostara i prostoru sjeverozapadne Bosne. Portparol OHR-a, Ljiljana Radetić:
“Informacije ovakve vrste je trebalo tiho i profesionalno proslijediti nadležnim tužiocima, kako bi oni svoj posao obavili u atmosferi koja doprinosi provođenju vladavine prava, rekao je ambasador Batler i dodao da je ovo jedini način koji im daje šansu da donesu osuđujuću presudu. Aktivnim organizovanjem i održavanjem ovakve konferencije za štampu, ministar unutrašnjih poslova RS-a je potvrdio da nije u stanju ispoštovati prvi od tri principa Evropske komisije za reformu policije, a to je eliminacija političkog uplitanja u rad policije.”
Batler je Matijaševiću dao rok do srijede da dostavi izvještaj u kome će objasniti takvo postupanje.
Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova RS Radovan Pejić kaže da će OHR-u biti dostavljen traženi izvještaj:
“Danas ja očekujem da vidim da li je spreman odgovor. Nećemo komentarisati dok to ne bude OHR-u poslano.”
Poslanik Demokratskog narodnog saveza u Narodnoj skupštini RS Drago Kalabić:
“Zamjenik Visokog predstavnika nije prozvao ministra Matijaševića zato što MUP ne radi na otkrivanju počinilaca organizovanog kriminala. Što nije ga prozvao što njegovi ljudi ne rade više na otkrivanju pljačke vezano za privatizaciju? To što ga je prozvao isključivo što je progovoreno o ratnim zločinima i razmjerama ratnih zločina nad srpskim narodom, mislim da nije primjereno, mislim da je to politika poznata, politika duplih standarda.”

Poslanik SDA u Parlamentu Bosne i Hercegovine Halid Genjac:

“Oni koji koče reforme i oni koji koriste raznorazne načine da blokiraju proces i put BiH prema Evropi jednostavno moraju biti diskvalificirani s političke scene.”

Poslanik Socijaldemokratske partije u državnom Parlamentu Selim Bešlagić deblokadu reforme policije vidi jedino kroz izbor nove vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini:

“Nakon neusvajanja te reforme mislim da smo se vratili na nulto stanje.”

U Kancelariji Visokog predstavnika kažu da neće biti popuštanja i da se tri principa u reformi policije moraju prihvatiti, a to su depolitizacija policije, njeno finansiranje na državnom nivou, te formiranje policijskih regija na temelju profesionalnih standarda. Portparol OHR-a Mario Brkić:

“Na vlastima je, kažem, RS-a da ih prihvate i da ponovo kontaktiraju međunarodnu zajednicu i domaće organe vlasti koji su učestvovali u ovom procesu reformi, kako bi se proces odblokirao i BiH dalje krenula prema evroatlantskim integracijama.”
XS
SM
MD
LG