Dostupni linkovi

Izbori bez pobjednika


Prema istraživanjima TV mreže ARD, Konzervativci Angele Merkel, Demohrišćani (CDU) i Hrišćansko-socijalna unija (CSU) osvojili su 35,5 posto glasova, a Slobodne demokrate (FDP) 10,5 posto, što je ipak nedovoljno da formiraju vladajuću koaliciju. Socijaldemokrate aktuelnog kancelara Gerharda Šredera (SPD) osvojile su 34 posto glasova, a njihov partner, Stranka zelenih 8,5 posto. Nova ljevičarska partija dobila je 7,5 posto glasova. Tako će, vjerovatno, bez podrške FPD-a, Angela Merkel morati da dijeli vlast sa Šrederovom strankom.

Lider Konzervativaca Angela Merkel izjavila je kako je očekivala da će biti pozvana da formira novu vladu, nakon što rezultati prvih anketa pokazuju da je njena partija najjača. Priznaje, međutim, da nema većinu za formiranje koalicije centra, kakvu je htjela:

„Nismo postigli što smo željeli: formiranje konzervativno-liberalne vlade“, kazala je Merkel televiziji ZDF, nakon objavljivanja podataka da su Demohrišćani i njen priželjkivani partner, Slobodne demokrate, zajedno osvojili oko 46 posto glasova.

Njemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je da želi ostati na tom mjestu, uprkos poraza njegovih Socijaldemokrata na prijevremenim parlamentarnim izborima u Njemačkoj. Šreder je naglasio da će se boriti da napravi stabilnu vladu u naredne četiri godine, ali pod njegovim vođstvom. Šreder je takođe izjavio kako SPD neće ulaziti u koaliciju sa Demohišćanima Angele Merkel, ukoliko ona bude pretendovala na njegovu funkciju.

„Gospođa Merkel neće imati koaliciju sa SPD, ukoliko želi da bude kancelar.“
XS
SM
MD
LG