Dostupni linkovi

Ko dobija glasove neodlučnih?


Istraživanja nezavisnog instituta Alensbah za potrebe dnevnika Frankfurter Algemajne Cajtung pokazuju da 30 posto od 61,6 miliona njemačkih birača još nije odlučilo da li će sadašnjem kancelaru Gerhardu Šrederu u nedelju povjeriti još jedan mandat ili će šansu pružiti njegovom rivalu Angeli Merkel.

Ankete daju prednost kandidatkinji Hrisćansko-demokratske unije (CDU), koja se nada tradicionalnom savezu sa Hrisćansko-socijalnom unijom (CSU) i Liberalima (FDP). Analitičari koji bi se kladili na sigurno pobjedu koalicije desnog centra ipak su usamljeni. Rejting Šrederove Socijaldemokratske partije (SDP) posljednjih dana je porastao u atmosferi vidnih nervoza zbog planova ekonomskih reformi koje predlaže tim Angele Merkel.

Prije samo par nedjelja izgledalo je da će Šreder biti pometen s položaja. Sada se čini mogućom i koalicija njegove SDP, Zelenih i nedavno osnovane Partije krajnje ljevice. U završnici kampanje Angela Merkel je pokušala da usmjeri pažnju birača na stagnaciju najveće evropske ekonomije i visoku nezaposlenost tokom Šrederova dva mandata. Gotovo pet miliona Nijemaca je trenutno bez posla:

“Gospodin Šreder putuje zemljom i kaže da je sedam godina njegove vladavine bilo sedam dobrih godina za Njemačku. Iskreno moram reći da za mnoge ovo zvuči kao besmislica.”

Aktuelni kancelar priznaje ekonomske probleme, naglašavajući da će njegov paket reformi oživjeti privredu:

“Ne kažem da je stagnacija nesto zadovoljavajuće. Očigledno je da su reforme koje smo pokrenuli i za koje niko nije imao hrabrosti do sada, počele da daju rezultate. Zato se te reforme moraju nastaviti.”

Šreder tvrdi da su ekonomske nedaće počele sa njegovim prethodnikom kancelarom Helmutom Kolom, koji je devedesetih, masivnom ekonomskom pomoći istočnim dijelovima zemlje, osigurao kratkoročni bum i potom dugoročnu stagnaciju. Reforme koje predlažu Šreder i Merkelova sadrže slične mjere, što neke eksperte upućuje na zaključak da je moguća i velika koalicija nakon izbora.

Od ishoda glasanja zavise i spoljnopolitički potezi Berlina. Angela Merkel je najavila da će uciniti sve na popravljanju odnosa sa Sjedinjenim Državama nakon Šrederovog odbijanja da podrži američku invaziju na Irak. Sadašnji kancelar i njegova rivalka razlikuju se i u gledištima na članstvo Turske u Evropskoj uniji:

“Mislim da sposobnost integracije Evropske unije nije trenutno takva da se Turska primi u punopravno članstvo”, ocijenila je Angela Merkel ovih dana, nudeći Ankari privelegovano partnerstvo sa dvadesetpetoricom.

Šrederova poruka je drugačija:

“Ukoliko Tursku tijesno povežemo sa Zapadom tako da se više ne može odmaći i ako u tom procesu kombinujemo nefundamentalni islam sa vrijednostima zapadnog prosvetiteljstva, Njemačka i Evropa će profitiratri u smislu bezbjednosti.”

Njemački književnik i nobelovac Ginter Gras u današnjem “Zidojče cajtungu“ poručuje da će glasati za crveno-zelenu koaliciju, jer nije Njemačku uvukla u rat u Iraku i imala je hrabrosti za radikalne reforme. Londonski nedeljnik “Ekonomist” konstatuje da je, kao što je kancelar Šreder bio pravi izbor krajem devedesetih, tako je to Angela Merkel danas. Ukoliko izađe kao pobjednik izbora u nedelju, ona će biti prva Njemica na polozaju kancelara i prvi političar iz Istočne Njemačke koji će voditi ujedinjenu zemlju.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG